Mckinsey: "Tarıma bağlı ülkeler küresel ısınmadan daha fazla etkilenecek"

Mckinsey yayınladığı son iklim raporunda tarıma bağlı ülkelerin küresel ısınmadan en fazla etkilenecek ülkelerin başında geldiğini belirtti.

Son Güncelleme:

Uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey yayınladığı son raporda GSMH'nın çoğunluğunu tarımdan elde eden ve tarıma bağlı ülkelerin küresel ısınmadan en fazla etkilenecek ülkelerin başında geldiğini belirtti. Raporda yoksul ve tarıma bağlı ülkelerin "doğal sermaye"lerine güvendiklerini fakat küresel ısınmanın bu durumu bozabileceğini belirtiyor. 

"Verimli bir gıda daha fazla sıcaklıkta ortaya çıkar" diyor Mckinsey iklim raporunda ve ekliyor "Bu gıda üretim durumu bazı ülkelere iyi gelebilecek iken bazı ülkelere de kötü gelecek." Mckinsey'e göre daha fazla sıcaklık daha kaliteli gıda ürünleri anlamına geldiği için bu durum Kanada, Rusya ve kuzey avrupa'nın bazı ülkelerine iyi gelecek ve verimli gıda üretimini ve gıda ihracat gelirlerini artırabilecekler.

Mckinsey raporunda tarıma bağlı gelişmekte olan ülkelerin bu durumun aciliyetinin farkına varmalarını ve finansal bir eylem planı oluşturmalarını tavsiye ediyor. Küresel sıcaklık 1975'den 2005'e 1.5 derece yükseldi.

Fakat küresel ısınmadan hiç kimse galip çıkamıyor. Zira ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu tarafından yapılan 2019 araştırması, ortalama küresel sıcaklıktaki yıllık 0,04 santigratlık bir artışın, 2100 yılına kadar dünya kişi başına düşen GSYİH'sını yüzde 7,22 azaltacağını belirtiyor.

Sonraki Haber