Mart ayında ihracat yüzde 17.8 azaldı

GTS'ye göre ihracat Mart'ta yıllık yüzde 17,81 düşüşle 13,43 milyar dolar, Ocak-Mart döneminde yüzde 3,93 azalışla 42,8 milyar dolara oldu GTS'ye göre ithalat Mart'ta yıllık yüzde 3,13 artışla 18,82 milyar dolar oldu

Son Güncelleme:

İhracat mart ayında yüzde 17,81 düşüşle 13,43 milyar dolar oldu. 2020 yılının ocak-mart döneminde ihracat yüzde 3,93 azalışla 42,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise Mart'ta yıllık yüzde 3,13 artışla 18,82 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Özel Ticaret Sistemi'ne (ÖTS) göre dış ticaret açığı ise mart ayında 5,28 milyar dolar olarak açıklandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bu düşüşün sebebi olarak Mart ayında tüm dünyayı saran koronavirüs salgını gösterildi. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklama şöyle: 

"Mart ayında tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle başta komşu ülkelerimiz Irak ve İran sınırlarındaki karantina önlemleri ve AB ülkelerinde görülen pazar ve talep daralmaları Mart ayı ihracatımızda görülen düşüşün ana nedeni olmuştur. Mart ayında görülen bu düşüş, yılın ilk 2 ayında yüzde 4,1 oranında artış gösteren ihracatımızın da 3 aylık dönem itibariyle negatif büyüme göstermesine neden olmuştur."

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Twitter adresinden yaptığı açıklamada "AB ülkelerinde görülen talep daralmaları ve sipariş iptalleri, Mart ayı ihracatımızda beklenen düşüşün ana nedeni olmuştur." dedi.

Pekcan'ın açıklamaları şöyle:  Tüm dünyayı, hem insan hayatı hem de sosyal ve ekonomik hayatı olumsuz etkileyen Covid-19 pandemisi nedeniyle, başta komşu ülkelerimiz Irak ve İran sınırlarındaki karantina önlemlerindeki araç giriş ve çıkışlarının sınırlandırılması, AB ülkelerinde görülen talep daralmaları ve sipariş iptalleri, Mart ayı ihracatımızda beklenen düşüşün ana nedeni olmuştur. Ticaret Bakanlığı olarak pandemi etkisiyle gerçekleşen bu sürecin etkilerini en aza indirmek ve telafi etmek için ihracatçılarımıza yönelik her türlü tedbiri alıyoruz ve dünyaya örnek olacak temassız ticaret uygulamasıyla "üretime ve ihracata devam" diyoruz.  İnanıyoruz ki; bu süreci Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız, sağlık, gümrük personelimiz, Bakanlığımızın tüm birimleri ile koordinasyon içerisinde; üreticilerimiz, esnafımız, tacirlerimiz, sanayicimiz ve ihracatçılarımız ile birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatacağız."

Sonraki Haber