Lütfi Elvan'dan önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda açıklamalarda bulundu. Bakan Elvan, reform programının her maddenin altında geniş bir çalışmanın olduğunu belirtti. Elvan, reform paketini yabancı yatırımcılara anlatacaklarını ifade etti.

Son Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda açıklamalarda bulundu.  Bakan Elvan, geçtiğimiz hafta açıklanan reform paketinde her maddenin altında geniş çalışmaların olduğunu belirtti.

Bakan Elvan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

"Vatandaşların taleplerini, sivil toplum kuruluşlarımızın görüşlerini bir bütün halinde değerlendirerek Ekonomi Reform Programı'nı oluşturduk. Covid sonrası sürece mutlaka hazırlıklı olmamız gerekiyor, onun için reform programımız son derece önemli. Tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntıları gördük, bakış açıları değişiyor. Reform programının açıklanmasından hemen sonra çok değişik ülkelerden, büyükelçilerden programa yönelik detaylı açıklamalar talep edildi. Bununla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık, önümüzdeki günlerde AB ve G20 büyükelçilerle bir araya gelerek ekonomi programının detaylarını paylaşacağız. Yabancı yatırımcılarla bir araya gelerek, onlara da Ekonomi Reform Programı'nı kapsamlı bir şekilde anlatacağız. Şu anda ertelenmiş bir taleple karşı karşıyayız, Türkiye'nin çok önemli bir fırsat çerçevesi var, bu fırsatları ülkemize kazandırmayı amaçlıyoruz. Reform programında özellikle makroekonomik istikrarın temini yönünde atacağımız adımlar öngörülebilirliğimizi daha da artrıacak, Türkiye daha cazip ülke haline gelecek. Yapısal reformlar ayağında da çok önemli bir çerçeve oluşturduk. Yapıcı bir eleştiri gelirse bunu yapacağımız düzenlemelerde dikkate alırız. Katma değerli yatırımlar için nakit yatırım desteği verilecek.

İş dünyasının en öncelikli talebi ara eleman bulma sorunu oldu. Yeni nesil çalışma yöntemlerini yaygınlaştırıyoruz. İl il sektörel beceri haritalarını oluşturuyoruz. Nakti ücret desteğinden faydalanan firmalar var, bunları da destek kapsamına alacağız. İstihdam teşvikinde sadeleşmeye gideceğiz. Harcama disiplini konusunda çok sayıda tedbirimiz var. Kamu maliyesinde bütçe disiplininin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Mali disiplinden asla taviz vermediğimizi çok rahatlıkla söyleyebilirim. Kamu maliyesi konusunda her türlü tedbiri alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Her 3 ayda bir reform takip toplantılarıyla programın başarısını değerlendirip, kamuoyunun takdirine sunacağız., bu da çok önemli. Kamuoyu ile herşeyi paylaşacağız. Herşeyimiz açık olacak. En geç önümüzdeki salı günü ekonomik programın takvimini paylaşacağız. Esnafa verilen destekleri tekrar değerlendirmemiz mümkün olabilecek. (Basit usule tabi esnafa gelir vergisi muafiyeti) İstisna uygulamamız 2021 yılı kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacak. Özel hesapların önemli bir kısmını merkezi bütçenin içine alacağız. Kamu harcamalarında bütün olarak tasarruf hedefliyoruz. Kamu filo yönetim sistemi ile verimliliği artıracağız. Taşıt maliyetleri düzenli olarak kontrol edilecek. Yerel yönetimlerde de mali disiplinin son derece önemli diye düşünüyorum. Kamu iktisadi teşebbüslerini bir bütün olarak değerlendirip, kanunun güncelleyip, günün koşullarına uygun hale getirmeyi hedefliyoruz. Kamu alım ihalelerinde denetimi güçlendirip, şeffaflığı artıracağız. Enflasyonla mücadelede para politikası, maliye politikası ve yapısal politikaların bir arada olduğu bütüncül bir bakış açısına geleceğiz, tüm tarafları Fiyat İstikrarı Komitesi ile aynı masada topluyoruz. (Fiyat İstikrarı Komitesi) İlgili tüm bakanlıklar ve merkez bankasını aynı masada toplayarak, çözüm önerilerine odaklanacak. Rekabetçi piyasa mekanizmasına müdahale etmemiz asla söz konusu değil. Fiyatlardaki aşırı oynaklıkların kök sebebine inecek. Merkez Bankasının elini güçlendirecek, para politikalarını tamamlayıcı bir rol üstlenecek.

Şu anda takipteki alacakların miktarı 151,6 milyar lira, yakın izlemedeki krediler 387,5 milyar lira. Bu son derece yönetilebilir durumda. Kredi Yaşam Döngüsü Projesi ile bankalarda tahsili gecikmiş alacaklara ilişkin çözümleme birimleri oluşturulmasını arzu ediyoruz. Bankaların sadece kredi tahsis, pazarlama ve takip birimlerinin ötesinde firmaların yeniden yapılandırması ve rehabilitasyonu da içerecek bir altyapı tasarlıyoruz. Varlık yönetim şirketlerini güçlendirmek istiyoruz.Yaşayabilecek firmaları kaybetmememiz gerekiyor. Müstakil bir finans kanunu çıkarmak istiyoruz. Katılım finans kanunu bu yıl bitireceğiz. Sektörün kurumsal altyapıının güçlendirilmesi son derece önemli. Finansal tüketicilerin korunmasına yönelik bir gözetim mekanızması oluşturacağız.Dijital para konusu var, bunun altyapısını oluşturacağız. Fintech strateji belgesi hazırlayarak, bir yol haritası ortya koyacağız. İstanbul Finans Merkezi'nde bir fintech üssü oluşturacağız. Bu kuruluşların regülasyon deney alanını da burada oluşturacağız. Dijital para ile kripto parayı karıştırmamak gerekiyor. Kripto paralar ile çok ciddi kaygılarımız var. Dijital para konusunda Merkez Bankamız çalışıyor. Teknolojik altyapı için Ar-Ge projesi yürütülüyor, yasal altyapı için hazırlığımızı yaptık. Dijital para hukuki altyapısını oluşturmak zorundayız, bunun için hazırlıklarımız yaptık, bunu da oluşturacağız.

Cari açık en çok dikkat ettiğimiz hususların başında geliyor, cari açıkla mücadele hükümetimizin en önemli öncelik alanlardan biri, yapısal sorunlar var, bunları kısa vadeden çok orta ve uzun vadede çözebiliriz, bunun için yoğun şekilde çalışıyoruz. Yapısal cari açığı azaltacak politikalara hız vereceğiz. İhracatımızın teknoloji yoğunluğu istediğimiz seviyede değil. Sanayide ara malları bağımlılığı yüksek, bunu aşağıya çekmeliyiz. Yeşil organize sanayi bölgeleri kurmak istiyoruz. Yeşil üretim için AR-GE desteklerimizi artıracağız. Altına yönelik bazı tedbirler aldık, tüm aktörleriyle yeniden düzenlenecek. Piyasada kayıt dışılığın azaltılması konusunda tedbirler almaya başladık ve bunlara devam edeceğiz.

TÜİK tüm altyapısını ve tüm çalışmalarını EUROSTAT ile işbirliği halinde yapıyor, TÜİK'in tüm çalışmaları uluslararası kuruluşlara açık, ama TÜİK üzerinden bir takım spekülatif söylemler söz konusu, bunları tasvip etmem mümkün değil. Enflasyonu ben de vatandaşlar gibi saat 10'da öğreniyorum, 09.30'da öğrenmiyorum, TÜİK'e hiç bir şekilde müdahalemiz söz konusu değildir. TÜİK'i ilişkili kuruma dönüştüreceğiz, en kısa sürede bunu gerçekleştireceğiz."

Sonraki Haber