Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze-İzmit kesimi, törenle açıldı

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze-İzmit Kavşağı arasındaki kesimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans ile katıldığı törenle açıldı.

Son Güncelleme:

Kuzey Marmara Otoyolu Çayırköy T3 tüneli önünde gerçekleştirilen açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karismailoğlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti milletvekilleri İlyas Şeker, Radiye Sezer Katırcıoğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, iş insanları Nihat Özdemir, Mehmet Cengiz ve Cemal Kalyon katıldı.

Telekonferans ile açılışa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan projenin en önemli güzergahlarından birinin açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, "Açılışını yaptığımız Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze ve İzmit kesiminin bölgemize, şehrimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul'un batıdaki en uç noktasından başlayıp şehri baştan sona kat ederek Kocaeli ile Sakarya'ya uzanan 400 kilometrelik büyük bir projedir. Otoyolumuzun inşaatı biten kesimlerini 2016 yılından itibaren peyderpey hizmete açıyoruz. Son olarak geçtiğimiz mart ayında Kınalı ile Çatalca kesiminin açılış törenini gerçekleştirmiştik. Gebze-İzmit arası bağlantı yollarıyla birlikte 57 kilometreyi aşan uzunluğuyla bu projesinin en önemli güzergahlarından biridir. Bu bölüm dahi tek başına viyadük, tünel, üst ve alt geçitleriyle iftihar verici bir eserdir. Mesela şu güzergah üzerindeki T-2 tüneli 4 bin 200 metrelik mesafesiyle ülkemizin en uzun otoyol tüneli unvanına sahiptir. Kuzey Marmara Otoyolu ülkemizin insan ve araç trafiğinin en yoğun olduğu bölgede inşa edildi. Boğaz trafiğinin rahatlatılmasında, otoyolun bir parçası olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün önemli bir katkısı vardır" dedi.

"RİCAM YOLU YEŞİLE BOĞALIM"

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Açılışını yaptığımız Kuzey Marmara Otoyolu Gebze-İzmit kavşağı kesimi ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Yüklenici firmalardan bir ricam şudur; şu anda peyzaj düzenlemelerini daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Bu noktada ağaçlandırma, çalı vesaire olsun çevreyi tamamen yeşile boğabilirsek oralardan arabalarıyla geçenler o yeşili gördüklerinde çok daha farklı bir güzelliğe sahip olacaklar."

"ARAÇLAR ŞEHİR İÇİNE GİRMEDEN KONFORLU GEÇİŞ SAĞLANACAK"

Açılışı yapılan yoldan araçların konforlu ve transit bir geçiş sağlayacağını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, "Uluslararası yol güzergahındaki trafik yükünü azaltmayı hedefleyen 57.4 kilometrelik Gebze ve İzmit etabını açmanın şerefini yaşıyoruz. Milli ulaşım anlayışının ayrılmaz bir parçasıdır. Araçların şehir içine girmeden konforlu bir yol ile transit geçiş sağlanmıştır. Gebze ve İzmit arasında TEM ve D-100 karayoluna alternatif yeni bir yol oluşturmuş oluyoruz. Kocaeli ve Sakarya illerine ulaşım kolaylaşıyor. İstanbul ile Ankara arasındaki ulaşım yolu da kısalmış oluyor. Türkiye geleceği en parlak bölgede yer alıyor. Doğru projeler ve atacağımız doğru adımlarla önümüzde hiçbir engel kalmıyor. Ulaşımın tüm modlarında olduğu gibi haberleşmede de dünya üzerinde büyük adımlar atıyoruz. Sizin güçlü liderliğinizde durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Milli bir ekonomi milli bir bağımsızlığın temelidir" dedi.

Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyon ise, "400 kilometreden oluşan yatırımın, bedeli 5 milyar dolar civarındadır. 16 bin arkadaşımızı istihdam ettik. Kuzey Marmara Otoyolu açıldığında İstanbul, Sakarya ve Kocaeli şehir içi trafik yoğunluğu çok rahatlayacaktır. Bu yolda 4 gidiş ve 4 gidişle kesintisiz dünyanın hiçbir yerinde olmayan 4 şeritle tünellerden oluşan bir yoldur" diye konuştu.

Törenin ardından kurdele kesilip açılış yapıldıktan sonra Bakan Karaismailoğlu kendi kullandığı araçla hat üzerinde bulunan tünelden geçti. 

Kaynak: DHA

Sonraki Haber