Kurlarda yaşanan son gelişmeler fiyatlarda indirime neden olur mu?

Geçen kasım ayından bu yana dövizde yaşanan şiddetli tırmanış beraberinde zamları getirmişti. Peki kurlarda yaşanan son gelişmeler fiyat indirimlerine neden olur mu? Fırıncısı, kuyumcusu, oto galerisi ne diyor?

Son Güncelleme:

Türk Lirası dolar karşısında özellikle yılın son çeyreğinde hızlı bir değer kaybı yaşadı. Dün bu değer kayıplarının bir kısmı önemli ölçüde giderildi. Dövize Çevrilebilir Mevduat hesaplarının duyurulması ile birlikte Türk Lirası dolar karşısındaki kayıplarını yüzde 30 oranında giderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu yeni finansal ürünün ardından sabah saatlerinde döviz bürolarının önünde kuyruklar oluştu.

Özellikle son bir ayda dolar/TL hızlı bir şekilde 12 seviyesini de aşarak 18’in üstünü görmüştü. Bu süreler içinde ekmek, simit, süt gibi temel tüketim malzemelerinin yanı sıra ikinci el otomobiller ve iPhone gibi elektronik ürünlere de hatırı sayılır zamlar geldi.

'SIFIR OTOMOBİL GELMEDİ Kİ'

Peki kurun yeni mevduat sistemi ile gerilemesinin ardından ürünlerde indirim beklenir mi? Otomobil galerisi sahibi Fırat Çınar doların düşüşe geçtiğini ama piyasadaki belirsizlik havasının dağılmadığını söylüyor. Çınar’a göre ikinci el fiyatları için kurun bir haftalık seyrinin gözlenmesi gerekiyor. Çınar, “Sıfır otomobil gelmedi ki fiyatlar neden düşsün” demekte. Sıfır otomobil sorunu uzun süredir gündemde olsa da belli ki Çınar, kur düşüşü ile yükselen ikinci el fiyatlarını ayrı tutuyor.

'BUGÜN TELEFONUMUN ÇALMAMASI GEREKİYORDU'

Otomobil üreticisi Almanya’da da enflasyon olduğunu savunan Çınar bugün piyasanın dengelenmesi için telefonunun dahi çalmaması gerektiğini söylerken, “İkinci el piyasası bugüne kadar hareketliydi. Bugün iki kere telefon çaldı. Normalde çalmaması lazım. Milletin dövizin durumunu gözlemesi lazım. Bizim beklentimiz kimsenin araba için aramamasıydı” değerlendirmesinde bulundu.

Başka bir otomobil galerisi sahibi Şahin Kırmızıkoyun ise “Kimse aldığı maldan zarar etmez” diyerek söze başlıyor. Kırmızıkoyun’a göre işlerin eski haline gelmesi için doların sene başındaki durumuna gelmesi gerekiyor.

İkinci el otomobil fiyatlarında yaşanan astronomik fiyat artışlarına ne olacağı merak ediliyor. Fotoğraf: Gökhan Kam

'15-20 GÜN BEKLEYELİM'

Galericiler böyle derken geçen ay döviz ile birlikte fiyatı sert yükselen ekmeği üreten fırınlarda durum ne? Fırın işletmesi sahibi Hazar Tunç, “Dolar düştü ancak kullandığımız un, maya, susam, su, doğalgaz, elektrik fiyatları düşmüyor. Zaten ekmeği şu an zararına satıyoruz. Fiyatının 3.5 TL olması lazım” demekte. İstanbul’da 230 gram ekmeğin fiyatı 2.5 TL. Tunç doların maliyetlerde ne yapacağını görmek için 15-20 gün beklemek gerektiğini ifade ediyor.

Başka bir fırıncı Burhan Uğurtaş ise fırınını kapattığını Hazar Tunç ile birlikte onun fırınına ortak olduğunu söylüyor. Uğurtaş kira ve un maliyeti ile mücadele edemediğini, o yüzden kendi fırınını kapattığını söylüyor.

Başka bir fırıncı Selahattin Üstün’e fiyatların ucuzlayıp ucuzlamayacağını sorduğumuz zaman, 2.5 TL’ye sattıkları ekmekten kâr etmediklerini söylüyor. Üstün, “Ekmeği 2 TL'ye verirken unun çuvalı 90 TL'ydi. Şu an un çuvalı 360 TL, ekmek 2,5 TL. Unun, mayanın fiyatının yarıya düşmesi lazım ki indirim olabilsin” demekte.

'ALTIN FİYATLARI DÜŞERSE İŞLER ARTAR'

Kuyumcu Salih Yılmaz ise düğün için altın almaya gelenlerin çok azaldığını anlatarak, insanların düğünlerde eskisi gibi altın takamadığını bunun da işleri azalttığını söyledi. Yılmaz, “Altın fiyatları düşerse kuyumcularda da işlerin artacağını belirtiyor” diyor.

Kuyumcu Rıza Sarıkaya altını kaç paraya satacağını bilmediğini anlatıyor. Sarıkaya, “Altın bin lirayken geldi bir müşterimiz 'satayım mı?' diye soruyor. Biz de bir şey diyemiyoruz. Ara ara gelip soranlar oluyor" demekte.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber