Küresel ısınmanın vurduğu şarap üretiminde lider değişti
Don, kuraklık ve küften ağır şekilde etkilenen dünya şarap üretimi bu yıl 1961'den bu yana en düşük seviyesine inerken, Fransız şarap endüstrisi lider konumunu yeniden kazandı.
Fransa, istikrarlı üretimiyle resmî olarak bir kez daha dünyanın önde gelen içki üreticisi oldu.
Uluslararası Asma ve Şarap Örgütünün (OIV) yayımladığı 2023 üzüm hasadına ilişkin ilk değerlendirmesine göre, Fransa, beklendiği üzere üretimin yüzde 12 oranında düştüğü İtalya'yı geride bıraktı.
Her biri farklı bir olgunlaşma süresi gerektiren 504 asma çeşidine sahip İtalya, "hasat işlemlerinin Avrupa'daki en uzun süre olan 100 günden fazla sürdüğü göz önüne alındığında kaprisli hava koşullarının etkilerine maruz kalıyor.
Ancak Fransa'nın şarap üreticisi ülkeler sıralamasındaki yükselişi, sektör için çok sayıda zorluğun yaşandığı bir yıla denk geliyor.
OIV’nin tahminlerine göre, erken donlar, sağanak yağmur, küf ve kuraklık arasında dünya şarap üretimi bu yıl yüzde 7 oranında düşerek, 1961'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
OIV tarafından dünya üretiminin yüzde 94'ünü temsil eden 29 ülkeden toplanan bilgilere göre, toplam üretimin 241,7 ila 246 milyon hektolitre arasında olması bekleniyor.
FRANSA'DA BÜYÜK EŞİTSİZLİKLER
OIV, Fransa'da genel üretimin istikrar kazanmasına rağmen büyük farklılıklar olduğunu belirtiyor. Bordeaux ve güneybatı bölgeleri küfün yayılmasıyla mücadele etmek zorunda kalırken, Languedoc-Roussillon sıcak hava dalgaları ve kuraklıktan etkilendi. OIV'ye göre, Cognac, Korsika ve Champagne bölgesinde üretimin bol olması bekleniyor.
Kuzey yarımkürede, İtalya örneğini takiben, şarap üretimi özellikle İspanya’da yüzde 14 ve Yunanistan'da yüzde 45 oranında geriledi.
Güney yarımkürede ise Avustralya’da üretim düşüşü yüzde 24), Arjantin’de yüzde 23, Şili’de yüzde 20) ve Güney Afrika’da yüzde 10 oldu.
ABD’nin Napa ve Sonoma bağcılık bölgelerindeki serin hava ve yoğun kış yağmuru sayesinde dünyanın dördüncü büyük tedarikçisi konumunu koruyan ABD başta olmak üzere (+ yüzde 12) birkaç ülke daha iyi performans gösterdi.
Ancak OIV, üretimdeki düşüşün mutlaka kötü bir haber olmadığını belirtiyor.
Kuruluş, "Küresel tüketimin azaldığı ve dünyanın birçok yerinde yüksek stokların bulunduğu bir ortamda, beklenen bu düşük üretim dünya pazarını yeniden dengeleyebilir" görüşünde.
Fransa Bağcılar Kooperatifi Başkanı Joël Boueilh, Fransa'nın bir kez daha dünyanın önde gelen üreticisi olmasının önemli olmadığını belirtmiş ve "İyi satan şaraplar üreten bağcıları tercih ederim" demişti.
YÜZDE 75'İ AKDENİZ'DE ÜRETİLİYOR
Toplam dünya şarap üretiminin yüzde 75’i Akdeniz ülkeleri tarafından yapılıyor. Toplam üretimin yüzde 50’si ise Fransa, İspanya ve İtalya’da yapılıyor.
Şarap üretimindeki payları yüzde 10’un altında olan üretici ülkeler Şili, Avustralya, Güney Afrika ve Arjantin, ürettikleri şarabın yarısını bile tüketmiyor.
En fazla bağ alanı İspanya’da bulunuyor, en büyük üretici ülke Fransa, en fazla tüketen ülke İtalya ve en büyük şarap ihracatçısı ülke de Fransa!
Dünya’da bağlık alanlar genellikle ılıman iklim kuşağında bulunuyor. Özellikle Akdeniz tipi iklim koşulları üzüm yetiştiriciliği için elverişli bir ortam sunuyor.
Dünyada yaygın olarak pek çok üzüm çeşidi yetiştirilmekle birlikte bunların büyük bir bölümünün ekonomik değeri yok. Gelişmiş bağcı ülkelerde kaliteli üzüm çeşitleri bulunur, bunun yanı sıra sürekli olarak ıslah ve melezleme çalışmalarıyla yeni çeşitler ortaya çıkarılır.
Kaynak: Ajans Bizim