Konkordato nedir, nasıl ilan edilir?
İflas anlaşması veya konkordato, batık durumdaki şirketlerin borçlarını karşılayabilecekleri koşullar dâhilinde ödemek için alacaklılarıyla mahkemelerce yaptıkları anlaşmadır. Peki, Konkordato nasıl ilan edilir? İşte merak edilenler...
Son günlerde üst üste şirketlerin konkordato ilan ettiği haberleri gündem oldu. Hem borçlu hem de alacaklı başvurabilir. Borçlu, bir vade verilmesi veya indirim yapılarak borçlarını ödeyebilmek veya iflastan kurtulabilmek için konkordato talep edebilir. Peki, konkordato nedir? Konkordato neden ilan edilir?
KONKORDATO NEDİR ?
Konkordato; bir borçlunun alacaklılarına mahkeme aracılığıyla yaptığı ödeme teklifinin, alacaklıların en az yarısı (veya belirli durumda 2/3’ü) tarafından kabul edilmesi ve Ticaret Mahkemesi tarafından tasdik edilmesi şartıyla, borçlunun tüm adi (rehinli veya imtiyazlı olmayan) borçlarını, bu teklifi doğrultusunda ödeyebilmesidir. Rehinli alacaklar için borçlunun talebinin olması ve rehinli alacaklılar tarafından kabul edilmesi halinde, rehinli borçlarda bu kapsama dahil olur.
Bundan da anlaşılacağı üzere, konkordato teklifinin alacaklıları bağlayıcı hale gelebilmesi için, alacaklıların belirli bir çoğunluğu tarafından kabul edilmesi ve ayrıca mahkeme tarafından tasdik edilmesi gerekir.
KONKORDATO TALEBİ NASIL YAPILIR?
Konkordato talebi, talep etme hakkı olan kişiler tarafından mahkemeye iletilir. Borçlu iflasa tabi ise şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki, iflasa tabi değil ise yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden konkordato talep edilir. Mahkeme yapacağı incelemenin ardından konkordato talebini reddeder ya da kabul eder. Kabul halinde konkordato için öngörülen süreç başlar. Konkordato talebinin doğru şekilde yapılması sürecin hızlı şekilde ilerlemesi için önemlidir. Bu nedenle bir avukatla çalışmak sürecin eksiksiz ve hızlı ilerlemesini sağlayacaktır.
NEDEN KONKORDATO İLAN EDİLİR?
Konkordato, borçlarını ödeyemeyecek durumda olan ve finansal dengesi bozulmuş olan firmaların borçlarını yeniden yapılandırması ve böylece toparlanma imkanına sahip olmaları için ilan edilir. Firma alacaklıları ile borçlarını tekrar yapılandırır. Böylece hem firma borçlarını daha rahat ödeme imkanı bulur hem de alacaklılar alacaklarını tahsil edebilir.
KONKORDATO BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Konkordato başvurusu, alacaklı veya borçlunun dilekçe ve gerekli belgelerle, şirketin bulunduğu bölgedeki Asliye Ticaret Mahkemesine başvurması şeklinde yapılır.
KONKORDATO SÜRESİ NE KADAR?
Konkordato süresi en fazla 23 aylık bir süreyi kapsar. Konkordato talebi ve belgelerin ibrazı ile başlayan geçici mühlet 3 ay sürer, talep olursa 2 aylığına uzatılabilir. Eğer mahkeme konkordato talebini tasdik ederse, kesin mühlet başlar. Kesin mühlet 1 yıl sürer, gerektiği takdirde 6 ay uzatılabilir.