İhracatçıya yeşil pasaportta flaş karar: 500 bin dolarlık ihracata verilecek
İhracatçılara en az 1 milyon dolarlık ihracat halinde verilen yeşil pasaport, artık 500 bin dolarlık ihracat yapana da verilecek. Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile bu firmaların 5 yetkilisine yeşil pasaportun önü açıldı
İhracatçıların uzunca bir süredir beklediği bir karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı ve 500 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren firmaların birer yetkilisine yeşil pasaport verilmesi kararlaştırıldı. Daha önce alt sınır 1 milyon dolarlık ihracat seviyesindeydi. Böylece KOBİ'lerin de yeşil pasaporta ulaşması mümkün olabilecek. Onbinlerce KOBİ'nin bu yeni düzenlemeden yararlanması bekleniyor. Türkiye'de TİM verilerine 2018 yılı itibariyle 83 bin 279 ihracatçı firma bulunuyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, daha önce yaptığı bir açıklamada 1 milyon dolara kadar ihracat yapabilen firmaların pasaport alabildiğini dile getirmiş ve "Biz KOBİ'lerin ihracata katılımlarının artması için bu limitin 500 bin dolara çekilmesini arzu ediyoruz. Çünkü şu anda irili ufaklı firmalarımızın ürünlerini dünyaya satmaları çok ama çok önemli" demişti. Gülle, yeşil pasaport kullanımının yaygınlaşmasının ihracatı daha da artıracağını vurgulamış, ayrıca pasaport kullanım süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkarılması talebinde bulunmuştu.
TİM BAŞKANI İSMAİL GÜLLE: 10 BİN İHRACATÇIYA DAHA YEŞİL PASAPORT İMKANI DOĞDU
Cumhurbaşkanı kararıyla son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine de ‘Yeşil Pasaport’ verilecek. 193 ülkenin yüzde 64’ünde, dünya ticaretinin yüzde 75’ini oluşturan ülkelerde ‘Yeşil Pasaport’a vize muafiyeti sağlanıyor. Kararın ihracat hacmini artıracağını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, ‘Yeşil Pasaport’ alabilecek ihracatçı sayısının da 22 bin 325’e yükseldiğini söyledi.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ‘İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’da yapılan değişiklikle, son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine de ‘Yeşil Pasaport’ verilecek.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, bugüne kadar 11 bin 952 ihracatçının Yeşil Pasaport aldığını belirterek, “Limitin 500 bin dolara inmesiyle Yeşil Pasaporta hak kazanan ihracatçı sayımız 22 bin 325’e yükseldi” dedi. İsmail Gülle şöyle devam etti: “Türkiye’nin ihracatının saha neferleri olan İhracat Ailemiz, ihracatımızın hacmini her daim arttırmak ve ihraç ürünlerimizi dünyada 223 ülke ve ticaret bölgesine ulaştırmak adına, yoğun bir çalışma yürütüyor. Hükümetimizin ihraç ürünlerimize küresel ölçekte mobilite kazandırmak adına attıkları adımlar, AB ile Gümrük Birliği anlaşması, serbest ticaret anlaşmalarının yanı sıra, ihracatçımızın da mobilite kazanması, ihraç pazarlarımızı kolayca ziyaret etmeleri büyük önem arz etmekte. Bu nedenle, 2017’de, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Hükümetimizin destekleriyle, ilk kez ihracatçılarımızı hususi damgalı pasaport imkanı getirilmesi büyük bir adımdır. Bugün itibariyle, söz konusu limitin 1 milyon dolardan 500 bin dolara indirilmiş olması, çok daha fazla ihracatçımızın bu imkandan yararlanması adına büyük bir imkan sunacaktır. Çok sayıda ihracatçımızın yeşil pasaport imkanına kavuşmaları, ihracatımızın hacmini de olumlu yönde etkileyecektir. İhracat Ailemize çok değerli bir hareket kabiliyeti kazandırmak adına, bu hususa yönelik talebimizin hayat bulmasına imkan sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Hükümetimize İhracat Ailemiz adına şükranlarımızı sunarım.
Bilhassa Ticaret Bakanımızın pasaportun süresinin de 4 yıla çıkarılması yönündeki çalışmaları çok önemli. Kendisine destek ve çabaları için ayrıca teşekkür ederiz.”
AKİB BAŞKANI HAYRİ UĞUR: YEŞİL PASAPORTLU FİRMA SAYIMIZ YÜZDE 40 ARTACAK
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanı Hayri Uğur, ihracatçı firmaların temsilcilerine verilen yeşil pasaportta alt limitin 500 bin dolara düşürülmesi hakkında açıklama yaptı.
AKİB Başkanı Hayri Uğur, “1 Milyon dolardan 500 bin dolara çekilen yeşil pasaport alt limiti daha fazla ihracat yapılması için olanak sağlayacaktır. AKİB içerisinde bu güne kadar 2 bin 100 firmamız yeşil pasaporttan faydalanıyorken, bugün çıkan karar ile bu sayımız 2 bin 900’ü bulacak. Yeşil pasaport alan firma sayımızda da yüzde 40’lara varan bir artış olacaktır. Yurt dışına gitmekte zorluk çeken özellikle KOBİ ölçekli ihracatçılarımızın daha etkin olmalarını sağlayacaktır. Kobilerimiz için ciddi bir destek anlamı taşıyan bu uygulama ihracat ailemize güç katarak yeni ürünlerin yeni pazarlara ulaşmasına vesile olacaktır. ”
EVSİD MEMNUN, TEK ELEŞTİRİ SÜRESİNDE
Cumhurbaşkanlığı Kararı hakkında açıklamalarda bulunan Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Burak Önder, bu yeni karardan büyük memnuniyet duyduklarına belirterek "Öncelikle Yeşil Pasaport ihracatçı firmalarımız için önemli bir enstrüman haline geldi. Özellikle ihracatımızın yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan AB ülkelerine ziyaretlerimizde çok faydalı oluyor. İhracatçılarımız vize sıralarında beklemiyor. 'Büyük balığın değil hızlı balığın' iş yaptığı bu zamanda yeşil pasaporta sahip olmak, ihracatta daha hızlı hareket alma kabiliyetine sahip kılıyor. Lakin yeşil pasaportta tek eleştirim yada düzeltilmesinde fayda gördüğüm husus, süresi. Hali hazırda 2 yıllığına veriliyor. Bir çok ülke 6 aydan kısa pasaportla ülkeye girişi kabul etmiyor. Böyle baktığımızda ihracatçı yeşil pasaportu sadece 1.5 yıllığına almış oluyor. Eğer bu süreyi 5 yıla çıkarabilirsek bu enstrüman çok daha etkili olacaktır. Bu iş için mücadele veren TİM Başkanı İsmail Gülle ve ekibine de ayrıca teşekkür ederiz" dedi.
KİMLER YEŞİL PASAPORT ALABİLİR?
1. Son üç takvim yılı itibariyle, yıllık ortalama aşağıda belirtilen tutarda ihracat yapan;
a. 500 bin - 10 Milyon Dolar arasında olan firmaların 1 (bir),
b. 10-25 Milyon Dolar arasında olan firmaların 2 (iki),
c. 25-50 Milyon Dolar arasında olan firmaların 3 (üç),
d. 50-100 Milyon Dolar arasında olan firmaların (4) dört
e. 100 Milyon Dolar üzeri olan firmaların 5 (beş) yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecektir.
2. Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamaları, ayrıca devletin güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya topluluklara üyelik, mensubiyet, iltisak ya da bunlarla irtibatlarının bulunmaması kaydıyla, iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebiliyor. Bu karar uyarınca hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eş ve çocuklarına hususi damgalı pasaport verilemiyor.
3. Serbest Bölgede faaliyet gösteren firma yetkilileri de gerekli şartları karşılamaları kaydı ile İhracatçı Birliğine üye olduktan sonra hususi damgalı pasaport alabiliyor.
4. Hususi Damgalı Pasaport alabilecek firmalar, yukarıdaki şartlar kapsamında resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından belirleniyor.
5. Dış Ticaret Sermaye Şirketi (DTSŞ) statüsüne haiz aracı firmalar üzerinden yapılan ihracat işlemleri, DTSŞ tarafından Yeminli Mali Müşavir tasdikli olarak aracılık edilen ihracat tutarının beyan edilmesi şartıyla, firmanın ihracatı kapsamında değerlendiriliyor. Söz konusu ihracatlara ilişkin bildirim işlemlerinin her yılın 15 Şubat tarihine kadar aşağıda yer alan ihracatçı beyan formu ile ibraz edilmesi gerekmiyor.
6. İhracat yapan firmaların sahipleri, ortakları veya çalışanlarına hususi damgalı pasaport verilebiliyor. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebiliyor.
7. Hususi Damgalı Pasaport müracaatını yapacak firma, T.C. İçişleri ve T.C. Ticaret Bakanlığınca müşterek belirlenen ekteki talep formu ve aşağıda listelenen belgeleri hazırlayarak üyesi olduğu İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği'ne elden veya kargo/posta yoluyla sunuyor. İhracatçı Birliği tarafından doğruluğu kontrol edilen form firmanın üyesi olduğu İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı veya yetkilendireceği Başkan Yardımcısı tarafından imzalanması sonrasında şahsen Bölge Müdürlüklerinin onayına sunuluyor. Bölge Müdürlüğünce onaylanan form İl Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğü'ne şahsen başvuru için firma yetkilisine teslim ediliyor.
8. Hususi damgalı pasaport alan firma yetkilileri, hususi damgalı pasaport alabilme şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşıldığı veya pasaportun geçerlilik süresi içerisinde bu şartlardan herhangi birini kaybettiği tarihi izleyen 15 gün içerisinde hususi damgalı pasaportlarını iade etmekle yükümlü. Bu durum, firma tarafından derhal formu onaylanan bölge müdürlüğüne, bölge müdürlüğünce derhal pasaportu veren il nüfus vatandaşlık müdürlüğüne bildiriliyor ve pasaport nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünce iptal ediliyor. İade yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firma yetkililerine ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firmanın diğer yetkililerine on yıl müddetle hususi damgalı pasaport verilmiyor.
9. Hususi damgalı pasaport 2 yıl süre ile geçerli oluyor.
İhracatçı Birliklerine Başvuru Esnasında İstenen Belgeler:
1. Dilekçe
2. Talep Formu
3. Firma sahibi veya ortağı için;
Firmanın güncel sahipliğini/ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicili Gazetesinin fotokopisi, ibraz edilememesi halinde Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınan yazı,
Anonim şirket yapısına sahip tüzel kişilerin hisselerinin devredilmesi suretiyle ortaklık yapısının değişmesi halinde, firma sahibi veya ortağı olduğunu gösterir pay defterinin ilgili sayfalarının ve pay devrine ilişkin yönetim kurulu kararının aslı ve noter onaylı örnekleri.
4. Firma çalışanı için başvurunun yapıldığı tarih itibarıyla geçmişe dönük üç (3) aya ait SGK bildirgesinin aslı (e-bildirge asıl olarak kabul edilir.),
5. Firmayı temsil ve ilzama yetkili kişilerin geçerli noter onaylı imza sirküleri aslı ve fotokopisi
6. Nüfus cüzdanı / Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının okunaklı fotokopisi
Müracaat Sahibi İhracatçı Firma Tarafından Dikkat Edilecek Hususlar:
Form, müracaat sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurulur. Form elektronik ortamda ya da okunaklı olmak şartıyla el ile doldurulabilir.
Formun doldurulmasını müteakip formda yer alan "fotoğraf" kısmına fotoğraf yapıştırılır. Forma yapıştırılacak fotoğrafın biyometrik olması zorunlu değildir. Ancak İl Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğü'ne yapılacak başvuruda formla birlikte ibraz edilecek 2 adet fotoğrafın biyometrik (cepheden çekilmiş, arka fon rengi beyaz ve ICAO Standartlarına uygun) olması zorunludur.
Formun formatı kesinlikle değiştirilmez.
Formun ön ve arka yüzü tek sayfada olmalıdır.
Form doldurulurken, formun arka yüzünde yer alan hususlar dikkate alınır
Formda "Nüfus Cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Bilgileri" kısmında yer alan bilgilerde kısaltma yapılmaz.
Müracaat sahibi Nüfus Cüzdanına sahipse, formda yer alan "Seri No" satırına nüfus cüzdanının ön yüzünde "SERİ" satırında yer alan 1 harf ve 2 rakam ile "No" ibaresinden sonra belirtilmiş olan 6 haneli rakamın yazılması, "Geçerlilik Tarihi" satırının boş bırakılması, "Veren Makam" satırına Nüfus Cüzdanının arka yüzünde yer alan "Verildiği Yer" kısmında yer alan bilginin yazılması gerekmektedir.
Müracaat sahibi Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartına sahipse, formda "Nüfus Cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Bilgileri" kısmında yer alan tüm bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekmektedir.
Form üzerinde silinti, kazıntı ve karalama yapılmaz.
Müracaat sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurularak imzalanan form, firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişiler tarafından da imzalanır.
Formda yer alan "Düzenleme Tarihi", "Firmanın Hususi Damgalı Pasaport Alabilecek Toplam Yetkili Sayısı" ve "Mühür" kısımları kesinlikle doldurulmaz.
İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine yazılan dilekçede, belirtilen alanlar eksiksiz doldurulmalıdır.
Eksik belge ile müracaat edilmesi halinde başvuru işleme alınmaz.
Hususi Damgalı Pasaport Kayıt Yenilenmesi Sürecinde Dikkat Edilecek Hususlar:
Pasaportun hasar görmesi, sayfalarının dolması veya karşı ülkelerin vize rejimi nedeniyle geçerlilik süresi azalmış olduğundan kullanılamaz hale gelmiş olması gibi çeşitli nedenlerle pasaportunu yenilemek için başvuruda bulunmak isteyen firma yetkilisinin aynı firma kontenjanını kendisi için başvuruda bulunması halinde, firmanın cari yılda mevcut pasaport kontenjanının olması koşuluyla, önceki kaydın Ticaret Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü'nce düşüm işlemleri ile birlikte İhracatçı Birlikleri'ne yeni başvuru yapılması,
Bakanlık Bölge Müdürlüklerinden alınan onaylı pasaport formu süre aşımına uğramış olan firma yetkilisinin aynı firma kontenjanını yine kendisi için kullanmak üzere tekrar başvuru yapması durumunda, firmanın cari yılda mevcut pasaport kontenjanının olması koşuluyla, önceki kaydın Ticaret Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü'nce düşüm işlemleri ile birlikte İhracatçı Birlikleri'ne yeni başvuru yapılması,
Pasaportun kaybolması, pasaport sahibi kişinin işten ayrılması, isim veya soyadı değişikliği, onaylı formun kaybolması, vefat gibi durumlarda firmanın cari yılda mevcut pasaport kontenjanının olması koşuluyla, İl Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğünden eski pasaportun iptal edildiğine dair yazılı bilgi alınması, Bakanlık Bölge Müdürlüğünce kayıt düşümü yapılması sonrasında İhracatçı Birliklerine yeniden müracaatta bulunulması gerekmektedir.