Kiracılar dikkat: İmzalamadan önce 2 kez düşünün!
Evini ya da iş yerini kiraya verecek mülk sahipleri son dönemde ısrarla tahliye taahhüdü istiyor. Kiracılarda ev bulmakta zorlandığı için, mecbur kalarak imza atıyor. Peki kiracı bu taahhüde zorlanabilir mi? Hangi durumlarda geçerli olur? İşte detaylar...
Fırsatçı ev sahipleri fahiş fiyat zammı uygulamak için yeni yöntemlere başvuruyor. Mülk sahipleri şimdi de dönemde ısrarla tahliye taahhüdü istemeye başladı. Tahliye taahhüdü ile kiracı 'evinizi belirtilen tarihte boşaltacağım' diyor.
Emlakçıların verdiği bilgilere göre son aylarda yapılan işlemlerin büyük bölümünde, 'taahhüt olmazsa kiraya vermem' şartı koşuluyor. Mülk sahipleri, tahliye sürelerinin 2/2.5 yılı bulması nedeniyle bu yolu seçerken kiracılarda ev bulmakta zorlandığı için, mecbur kalarak imza atıyor.
A Haber'e konuşan Avukat Özgecan Sırma, son dönemde gündemi meşgul eden tahliye taahhütnamesi ile ilgili şunları söyledi:
"Tahliye taahhütnamesi borçlar kanununda düzenlenen bir başlık. Kiracı ve kiraya verenin, sözleşme sonrasında evden ayrılmak durumunda bağlı olduğu sorumlulukları düzenliyor. Kiraya veren ve kiracı açısından farklı düzenlemeler var. Kiracı, tahliyeyi 15 gün kala bildirmek suretiyle yapabiliyor.
Ancak; kiraya verenin, tahliye edebilmesi için kanun bazı özel şartlar arıyor. Sözleşme süresi bitse de, sözleşme kendiliğinden yenileneceği için bazı haller olursa ancak bunu kiraya verene tanıyor. Bu hallerin birçoğu aslında uzun dava ve yargılama süreci gerektirdiği için, kiraya veren tahliye etmek istemesi halinde bu davalarla uğraşmama adına bu yönteme başvuruyor.
Yani kiracısını;
1- Kirayı ödemezse icra yoluyla çıkarabilir.
2- Taahhütname varsa çıkabilir.
Bunun da bazı geçerlilik şartları vardır. Bunlardan en önemlisi, kira sözleşmesi ile tahliye taahhüdünün aynı gün imzalanmaması gerektiği. Çünkü; Yargıtay, uygulamalarında diyor ki; Kiracı; evi tutma baskısı ile imzalıyor. Buradaki irade aslında sakatlanan bir irade. "
Kaynak: Haber Global TV