KDV indirimi restoranlara ve enflasyona yansır mı?
Temel gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8'den 1'e indirilmesinin yankıları sürüyor. Bazı marketler fiyatlarını değiştirdi, restorancılar ise şu an için menüleri güncelleyecek gibi gözükmüyor. Peki indirim enflasyonu aşağı çeker mi?
Temel gıda ürünlerinde Katma Değer Vergisi'nin yüzde 8’den yüzde 1’e inmesi Türkiye’nin gündeminde. Market zincirleri fiyatlarını güncellerken semt pazarlarına henüz bir yansıması olmadı. Peki ya restoranlar? Günlerdir görüştüğümüz restoranlar elektrik faturalarından ve müdavimlerinin eskisi kadar mekanlara uğramamasından şikayetçiler.
İstanbul Şişli’de dönercilik yapan Ali Yıldız temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e inmesinin kendileri için çok bir anlamı olmadığını söyledi. Yıldız ürünü temin ettiği kişi indirim yapmadığı müddetçe fiyatlara yansıtamayacağını söyledi. Yıldız, “Elektriğe, doğalgaza yüzde 100'ün üzerinde zam geldi. Yüzde 8'lik indirimin hiçbir mantığı yok. Esas diğer girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerek” ifadelerini kullandı.
'KOKORECİN TOPUNU 90 TL'YE ALIYORDUM 220 OLDU'
Kokoreççi Bilal Oluç üç ay önce kokorecin topunu 90 TL’ye satın aldıklarını anlatıyor. Oluç, “Şu anda 220 TL'ye alıyoruz. Toptancılar ilk önce indirim yapacak ki biz de bunu yansıtalım. Tek giderimiz gıda ürünleri değil. Bunun elektriği, gazı, kirası var. Maliyet düşerse biz neden düşürmeyelim. Zamlardan önce yarım ekmek kokoreci 20 TL'ye satıyordum. Şimdi 25 TL. Böyle olunca da müşteri kaybediyorsunuz. Bu indirimi olumlu karşılıyorum. Toptancıların da bir şeyler yapmasını bekliyoruz” demekte.
İstanbul Bayrampaşa Mega Center'da zeytin, peynir ve yumurta toptancısı Zikri Çuhadar "Megacenter'da pazartesiden (dün) itibaren kimse yüzde 8 KDV uygulayamaz, yasak. Şu an bizim halde maliye arabaları var. Denetimler var. Fatura denetimine de gerek yok, yüzde 1 yazacağı yere yüzde 8 yapan kişi ağır ceza alır" dedi.
'İÇECEK GRUBUNDA KDV YÜZDE 1'E DÜŞMEDİ'
Sabah saatlerinde kendisinden alışveriş yapan birinin 2 bin 750 TL ödediğini ve buna yüzde 1 KDV ekleyerek 2 bin 775 TL fatura kestiğini söyleyen Çuhadar, "Restoranlar gıda hallerinde aldıkları temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 8'den kesildi diyemezler. Yalan kimse yazamaz. Sadece içecek grubunda KDV yüzde 1'e düşmedi." diyerek sözlerini noktaladı.
İstanbul Şişli’de lokanta işleten Cengiz Taner ise halihazırda çok fazla kâr ederek satış yapmadıklarını bu sebepten KDV indirimini de fiyatlara yansıtmayabileceklerini söyledi.
SATIŞA KDV AYARI
Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Haber Global’den Sultan Arınır’a yaptığı açıklamada temel gıda ürünlerini yüzde 1 ile satın alıp yiyecekleri yüzde 8 ile satmalarının üstlerinde bir KDV yükü oluşturduğunu söylüyor.
Yenice, “Söylendiği gibi yüzde 1 ile alırsam sıkıntı yok. 2-3 gündür duyuyoruz ki marketlerin fiyatlarını artırdıkları gerçek etiketleri üzerinde rakamları çıkardıkları konusunda birtakım söylemler var” demekte.
Pandemiden dolayı restoranların sırtında ciddi bir borç yükü olduğunu anlatan Yenice ürünlere indirim gelirse halka daha ucuz yiyecek sağlayabileceklerini söyledi.
ENFLASYONA NASIL YANSIR?
Dünya Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan emekli Gelir İdaresi Başkanlığı Strateji Başkanı ve Yeni Ekonomi Danışmanlık A.Ş Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı, gıdada KDV’de yapılan 7 puanlık indirimin enflasyonu da aşağıya doğru çekebileceğini söyledi. Enflasyon sepetinde son yapılan hesaplama değişikliğine göre gıda ve alkollü içeceklerin ve bunların alt gruplarının hesaplama ağırlığının azaltıldığı görülüyor.
KONUT HARCAMA GRUBUNUN DA AĞIRLIĞI AZALDI
2022 yılı için oluşturulan madde sepetinde gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı yüzde 25,94’ten, yüzde 25,32’ye düşürüldü. Aynı zamanda içinde elektrik ve doğalgaz faturasının da olduğu konut harcamaları grubunun ağırlığı ise yüzde 15,36’dan yüzde 14,12’ye indi.
Aynı zamanda 2022 yılında mısırözü yağı, kayısı, kiraz ve yeşil soğan enflasyon sepetinden çıkartıldı. 2022’de mal ve hizmetler sepetine yeni bir madde eklenmedi.
Kaynak: Web Özel