104 milyonu aştı... Kredi kartı kullanımı neden artıyor?

Kredi kartı adedi 104 milyonu aştı. Uzmanlar kolay ulaşılabilmesi ve enflasyondaki artış nedeniyle kredi kartı sayısının giderek yükseldiğini belirtiyor ancak kartın kullanımı konusunda da vatandaşları uyarıyorlar.

Son Güncelleme:

Türkiye'de kredi kartı kullanımı artıyor. Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2023 yılı Mart ayında Türkiye'deki kredi kartı sayısı 104 milyonu aştı. Bir yıl önce aynı dönemde kredi kartı sayısı 88 milyon düzeyindeydi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BBDK) ise Türkiye'nin toplam kredi kartı borcu tutarının 20 Nisan 2023 itibarıyla 600 milyar lirayı aştığını bildiriyor. 

Zeynep K., 35 yaşında İstanbul'da oturan bir sanatçı. Zeynep K. "İhtiyaçlarımın fiyatları tek seferde ödeyebileceğimden fazla olduğu için taksitlendirebilmek amacıyla kredi kartı kullanmaya başladım" diyor.

Ezgi Özcan ise 35 yaşında senaristlik yapıyor. Bankasının kendisine geçtiğimiz günlerde kredi kartı gönderdiğini söyleyen Özcan, kart kullanmaya başladığını ifade ediyor.

'FAİZLERİ KREDİLERE GÖRE DAHA DÜŞÜK'

Para Piyasaları Uzmanı Candaş Atalay, çalışan kesimin kredi kartına ilgisinin temel nedeni olarak hem aylık faizlerinin hem de gecikme bedellerinin normal kredi faizlerinden çok daha düşük olmasını gösteriyor.

Türkiye'de kredi kartı kullanımı giderek artıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Atalay, "Kredi kartı edinmek normal kredi erişiminden daha kolay" diyor. Atalay, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Elinde TL bulunmayan kitle de krediye erişimde zorluk yaşayan kitle de ilerde oluşabilecek talebini erkene çekerek bunu kredi kartıyla karşılamaya çalışıyor. Özellikle kredi kartları mikro kredi anlamında şu an birçok vatandaşın kısa vadeli kredi imkanını sağlıyor diyebiliriz. Bankacılık sistemindeki kredi mekanizmasını yeni yıldan bu yana kredi kartları karşılıyor."

'MECBUR KALDIKLARI İÇİN KART KULLANIMI ARTIYOR'

Ekonomi Uzmanı Özlem Derici Şengül ise, 20'li yaşlardaki kişilerin daha düşük gelirli olduğunu ama 30'lu yaşlarda gelir düzeyi artıp alım gücü düştükçe kişilerin kredi kartına yöneldiğini söylüyor. 

Şengül ayrıca, "Tüketici kredisi çıkmayabilir; dosya masrafı var, teferruatları var ama kredi kartı almak çok kolay" ifadelerini kullanıyor.

Uzmanlar, kredi kartına hiç ödenmeyecekmiş bir borçmuş gibi bakmamak gerektiğini tavsiye ediyor. Fotoğraf: Shutterstock

Ekonomist Emrah Lafçı da kredi kartının diğer kredilere göre düşük faizli olmasının kart kullanımı açısından bir etken olduğunu belirtiyor. Lafçı, "Ama daha da büyük etken, enflasyonun yüksek olması" demekte. Lafçı, çalışan kesimin gelirinin enflasyon kadar artmadığını belirtiyor.

İLK DEFA KART KULLANANLARIN NELERE DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR? 

İlk defa kredi kartı kullananların temerrüde düşmemesinin ve hep borcun tamamını ödemesinin önemli olduğunu söyleyen Özlem Derici Şengül, "Bir seferlik ilk harcamanız size rahatlama getiriyor sonra onu ödüyorsunuz. Herkes temerrüde düşüyor genelde. Genelde minimum ödeniyor ve faiz işlemeye başlıyor" diyor. Şengül, sözlerini "Küçük limitli kredi kartı kullanmak ve mümkün mertebe kredi kartının tamamını ödeyebilmek önemli" şeklinde sonlandırıyor.

Candaş Atalay da kredi kartı kullanımında kartın yatırım amaçlı ürünlerde mi kullanıldığının yoksa günlük kişisel harcamalar için mi kullanıldığının ana belirleyici unsur olduğunu söylüyor. Atalay, "Kredi kartı edinirken gelir testine göre bir limit belirlemek her zaman için ilerde yaşanabilecek sorunlara karşı daha garantici bir yöntem olur" diyor.

Lafçı, "Ama diğer taraftan da hiç ödenmeyecekmiş bir borçmuş gibi de düşünmemek lazım" diyor. Lafçı, "Durduk yere de ihtiyaç olmayan malların alınması finansal okuryazarlığa ve harcama disiplinine oldukça ters bir durum" şeklinde sözlerini tamamlıyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber