Karadeniz somonuna büyük ilgi! Önce Vietnam'a, oradan Japonya'ya
Somon üretiminde deniz suyu sıcaklığı açısından en uygun yer Karadeniz. Karadeniz somonunun eti daha kırmızı olduğu için Uzak Doğu yemeği olan suşiye daha uygun. Bu yüzden Karadeniz somonuna Uzak Doğu'dan olan talep arttı. Japonlar tarafından büyük beğeni kazanan, her geçen gün talebi ve ihracatı artan Karadeniz somonu, Japon sofralarını suşi olarak süslüyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle alıcı firmaların talebiyle işlenmek üzere Vietnam'a gönderilen balıklar, burada suşi haline getirildikten sonra Japonya'ya gönderiliyor. Bölgemizde somon ihracatı son 5 yılda işlenip yollanması konusunda oldukça gelişti. Özellikle Norveç'te çıkan hastalıktan sonra Karadeniz somonuna Asya ülkeleri olan Japonya ve Rusya'dan çok büyük talep geldi. İhracatımızın yüzde 75'ini somon olarak yapıyoruz" diye konuştu.
Kaynak: DHA