Karadeniz gazı burada ateşlenecek

Karaya ulaşması 2023 yılının ilk çeyreğinde beklenen Karadeniz doğal gazı, ilk olarak ‘Yüksek Basınçlı Gaz Yakma Ünitesi’nde ateşlenecek.

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde bulunan Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nin de içinde bulunduğu Sakarya Gaz Sahası'nın müdürü Murat Uçar, Karadeniz’de sismik araştırmaların devam ettiğini belirterek, “Araştırmalar devam ediyor, inşallah yine güzel müjdeler olur; hedefimiz o” dedi. Öte yandan, ilk gazın ateşleneceği ünite de görüntülendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküp doğal gaz rezervinin yeniden değerlendirilmesinin ardından mevcut rezervin 652 milyar metreküp olarak revize edildiğini ve Sakarya Gaz Sahası’nda 'Fatih' sondaj gemisinin önceki aylarda sondaj yaptığı 'Çaycuma-1' kuyusunda 58 milyar metreküp doğal gaz rezervinin keşfedildiğini açıkladı. Gelişmelerden mutluluk ve gurur duyduğunu belirten Sakarya Gaz Sahası Müdürü Murat Uçar, "Karadeniz’de sismik araştırmalar devam ediyor. Sonuçta doğal gaz rezervinin olduğu bir coğrafyada farklı farklı lokasyonlarda olma ihtimali var. Araştırmalar devam ediyor, inşallah yine güzel müjdeler olur; hedefimiz o. Projemiz, 4 ana gruptan oluşuyor. Birinci grup kuyubaşı işleri, ikinci grup denizin 2 bin 200 metre altında büyük bir yerleşke var. 7 kilometreye 12 kilometrekarelik. Buradan çıkan doğal gazın yerleşkeye ulaştığı boru hattı var. Her bir hat 180 kilometre mesafede ve 3 tane farklı hattan oluşuyor. Toplam 540 kilometrelik bir hat döşenmesi var aslında. Dünyada sayılı örnekleri var. Kara tesisi, fiili olarak görünen tek yapı bu. Bir de BOTAŞ’a giden ana hatta bağlanan boru hattı var. Kara tesisi dışındaki tüm yapılar denizin altında yapılar. Bir tek kara tesisi inşaatı yer üstünde" dedi.

Kaynak: DHA