Karadeniz'de bulunan doğalgaz ne zaman çıkarılacak? Bakan Albayrak açıkladı
Bakan Albayrak Karadeniz'deki doğalgaz keşfiyle ilgili, "TPAO bugünkü kapasitesiyle bu gazı oradan çıkararak onu işleyecek sermayeye sahiptir. 2023 hedefi gerçekçi bir süredir" dedi. Ayrıca Albayrak, keşfin doğalgaz faturalarına yansıyacağını da belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak NTV'de açıklamalarda bulundu. Albayrak Karadeniz'deki doğalgaz keşfiyle ilgili, "Doğalgaz keşfi faturalara yansıyacak. Aynı zamanda sanayicimizin kullandığı elektrik faturalarına da yansıyacak. 2023'ten önce yansıması için çalışıyoruz. Belki 2023'ten önce de müjdelerle gelebiliriz" dedi.
Bakan Albayrak'ın açıklamalarından satır başları;
Tarihi ve çok önemli bir dönemde bu yayın gerçekleşiyor. Türkiye'nin enerjideki bağımsızlığını başlattık. Bunun meyvelerinden en önemlisini cuma günü aldık.Türkiye'nin tamamında bu müjde büyük hava yarattı.
Bulunan kuyunun yanında iki katman daha var. Yüzde 30'luk bir pazarlık avantajı sağlayacağız.
DOĞALGAZ NE ZAMAN ÇIKARILACAK?
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bugünkü kapasitesiyle bu gazı oradan çıkararak onu işleyecek sermayaye sahiptir. Doğalgazın çıkışı olarak en hızlı sürede 2023 olarak belirttik. TPAO en hızlı şekilde çıkaracak yapıya sahip. 2023 hedefi gerçekçi bir süredir. Akdeniz'e göre daha yumuşak bir zemin çıktı. Çok düşük maliyetle çıkarılacak. Türkiye TAPO bu sahayı kendi işletip kendi çıkaracak.
Kendi altyapımızla, kendi mühendislerimizle bunu sisteme katacağız. Konuşulan rakamların altında çıkaracağız doğalgazı.
KARADENİZ'DE REZERV NE KADAR?
Dünyadaki en son teknolojiye sahip bir TPAO var sahada. Bu daha başlangıç. Altında potansiyeli olan 2 katman daha var. 5-6 bin kilometrelik bir alanda yeni bakılacak alanlar var. Karadeniz'de başka alanlar var, Akdeniz'deki aramalarımız var. Türkiye yeni bir süreci başlattı. Türkiye maddi ve manevi olarak bir duvarı yıktı.
Türkiye'yi enerji üreticiler ligine çıkaran bir keşiftir. Zihinsel bir devrim yaptık. Bu keşif Türkiye'yi dünya üreticisi haline getirecek.
Keşif doğalgazı dışarıdan daha ucuz almamızı sağlayacak. Rusya güvenilir tedarikçi, işbirlikleri söz konusu olur.
Doğalgazı çok düşük maliyetle çıkaracağız. Bu indirim olarak halkımıza da yansıyacak.
DOĞALGAZ'IN TÜRKİYE'YE KATKISI
Türkiye'nin döviz fazlası vereceği bir dönem başlıyor. Enerji kısmında meyvelerini almaya başladık. Kur saldırılarına karşı da Türkiye'yi güçlendirecek. Doğalgaz Merkez Bankası gibi döviz rezervi eklemiştir.
"MADENCİLİK ALANINDA DA BİR BÜYÜK SÜPRİZ GELECEK"
Bir büyük sürpriz önümüzdeki yıllarda madencilik alanında da gelecek. Bu biraz daha uzun soluklu, tohumlarını ektik, ondan da çınarlar çıkacak.
DOĞALGAZ KEŞFİ FATURALARA YANSIYACAK MI?
Kesinlikle doğalgaz keşfi faturalara yansıyacak. Aynı zamanda sanayicimizin kullandığı elektrik faturalarına da yansıyacak. 2023'ten önce yansıması için çalışıyoruz. Belki 2023'ten önce de müjdelerle gelebiliriz.
Çıkaracağımız bu doğalgazı elektrik üretiminde de kullanılarak, daha ucuz elektrik sağlayabileceğiz.
DOĞU AKDENİZ GERGİNLİĞİ
Türkiye egemenlik haklarından taviz veremez, bu 83 milyonun zenginliği, hakkı.
"SALDIRILAR BANA ENERJİ VERİYOR"
Benim kadar saldırıya uğrayan bir bakan arkadaşımız yoktur. Bana nasıl etkisi var biliyor musunuz? Çok büyük enerji veriyor. Çok doğru şeyler yapıyor ki birileri rahatsız oluyor.
Bu ülkenin en ama en bahtsız olduğu nokta muhalefet. Eğitimli kesim üzerinden öyle bir beyin yıkama var ki... Gerçekleri görememe. 83 milyonun bu haberden mutlu olmasına üzülen böyle bir muhalefet var mı? Türkiye'deki 3 muhalefet partisinin konuşmalarını yazan aynı akıl. Muhalefet açısından çok tramvatik bir durum var. Muhalefet için bazen üzülüyorum.
BIDEN'IN AÇIKLAMALARI
2 çerçevede bakmak lazım. Bu söylemin içeriği ne? Bunu söyleyen kişi eskiden başkan yardımcılığı yapmış bir kişi. Sonrasında başkan adayı olan bir kişi. Muhalefet olarak kurduğunuz cümle ne? 6 ay önce mi sonra mı... Manaya gel manaya. O zarfın içeriği ne? Sizi hedef gösteriyor. Biden'ın sözlerinin muhatabı biz değil, muhalefet.
MİLLİ MODEL
Türkiye eski modellerden milli modele geçiyor. Bunu yapalım bunu yapmayalım kolaycılığa kaçmayacağız. Geçmişten gelen statüko olduğundan farklı bir modele geçmeye müdahalede bulunuyorsa yapacağınız 2 şey var. Bedel ödedik mi? Öderiz. Ama neticelerini artık topluyoruz. Ben milyarlarca dolarımı dışarıya veriyorum. Artık yok. Bunların neticesini birkaç yıl sonra daha net göreceğiz.
Bir enerji projesinde başka bir ülke tehdit etti. Tehdit için şöyle; önemli bir projede batıda bir ülkede bir karşılık verildi, biz de ona gerekli cevabı verdik
Eski Türkiye artık yok. Özgüven vizyon olarak eski Türkiye yok artık. Doğu Akdeniz konusunda kimse geri adım atmayı kabul etmiyor. Türkiye her açıdan farklı bir konumda.
TPAO VE BOTAŞ'IN HALKA ARZI
Bu son süreç TPAO ve BOTAŞ'ı farklı bir lige çıkaracak. Bu keşiflerle birlikte bu iki şirketin halka arz sürecinin önü açılacak. Belki THY'den de daha büyük kapasiteye sahip firmalar olacak. Marka olacaklar. Biz bu alt yapıları döşüyoruz. Bununla ilgili önemli haberleri ileride göreceğiz inşallah
Fatih'ten gelen güzel haberleri yarın Akdeniz'de Yavuz'dan duymamamız için neden yok. Ülkenin deniz dataları büyük potansiyeli gösteriyor.