İşte Dogecoin'in hikayesi! Bir internet şakasından doğdu... Twitter'in yeni logosu oldu...

Twitter'in meşhur mavi kuşlu logosu, Dogecoin'in simgesi ile değiştirildiğinden bu yana kripto para biriminin değeri yüzde 30'a yakın arttı. Logonun Twitter'in sahibi Elon Musk'a açılan bir dava yüzünden Musk tarafından değiştirildiği öne sürülüyor. Peki, Dogecoin nasıl doğdu ve bu günlere geldi?

Son Güncelleme:

178 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin ikinci kişisi konumunda olan Elon Musk, kripto para birimi Dogecoin ile yine gündemde. Musk, sık sık daha önce yaptığı Dogecoin paylaşımları ile dikkat çekiyordu. 3 Mart pazartesi günü, Twitter'ın mavi kuş simgesi web sitesinin üst kısmından kayboldu ve yerini Dogecoin'in simgesi olan shiba inu cinsi bir köpeğin kafası yer aldı.

Twitter'daki bu logo değişimi sıradan bir olay değil. Twitter'ı Ekim ayında 44 milyar dolara satın alan milyarder Elon Musk'ın Dogecoin ile uzun ve karmaşık bir geçmişi buluyor. Dogecoin simgesi Doge, pazartesi öğleden sonra Musk'ın sosyal medya sitesinde belirirken, Dogecoin fiyatı yüzde 30'dan fazla arttı. Kendisine "Dogefather" ismini takan Musk, attığı tweetler ve verdiği demeçler ile uzun süredir Dogecoin'in değerini arttırıyordu.

Bitcoin, Etherum ve Dogecoin. Fotoğraf: Reuters

TWITTER'İN LOGOSU NEDEN DEĞİŞTİ? 

İddiaya göre Musk, bugünlerde kendisine açılan bir dava ile uğraşmakta. Bazı Dogecoin kullanıcıları, Musk'ı kripto para manipülasyonu ile suçluyor. Musk'ın avukatları davanın "hayal ürünü bir kurgu" olduğunu savunurken, davacıların 258 milyar dolar tazminat talep ettiği öne sürülüyor. Logo değişikliğinin bu dava nedeniyle yapıldığı tahmin ediliyor.

DOGECOIN NASIL ORTAYA ÇIKTI? 

Logoda yer alan sevimli ancak enteresan bakışlı köpeğin ilginç bir geçmişi var. Hikâyeye 'doge'dan başlayalım. Nasıl okunduğu bile büyük tartışma yaratan ifade ağırlıklı olarak "doj" şeklinde telaffuz ediliyor. 2010 yılında Japon bir anaokulu öğretmeni olan Atsuko Sato, kişisel blog sayfasında Shiba-Inu cinsi Kabosu (mandalina şeklinde lime renginde bir turunçgil) adını verdiği köpeğinin fotoğraflarını paylaştı.

Fotoğraflardan birinde Kabosu'nun attığı ilginç yan bakış internet sitesi Reddit'e düştü. Daha sonra başka bir site olan 4chan'de de boy göstermeye başlayan Kabosu, bir 'meme'e yani bir internet fenomenine dönüştü. Kabosu hala yaşıyor ve geçtiğimiz gün Instagram hesabında 17 yaş doğum günü kutlaması paylaşıldı. 

Kabosu'nun ikonik fotoğrafı Dogecoin'e ilham oldu. Fotoğraf: Instagram/kabosumama

DOGE NASIL BİR KRİPTO VARLIĞA DÖNÜŞTÜ?

Eğlenceli ve geleneksel bankacılık ücretlerinden muaf bir ödeme sistemi kurmaya karar veren iki yazılım mühendisi Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından üretilen ve 6 Aralık 2013'te tanıtılan Dogecoin, internet aleminde varlığını hızlı bir şekilde büyütse de asıl patlamasını 2021'in başında yaşadı. Ocak 2021'in sonunda işlem hacmini 5 milyar doların üzerine taşıyan Dogecoin'in Reddit'teki r/dogecoin subreddit'inde 2.4 milyon takipçi yer almakta.

Elon Musk'ın Twitter'da destek paylaşımlarıyla yükselen ve şu an piyasa değeri 14 milyar doların üzerine çıkan Dogecoin, 4 Mart 2023 itibarıyla 0.1 dolar seviyesinden işlem görüyor. Piyasada 132 milyar (2022 itibarıyla) adet Dogecoin bulunuyor.

DOGECOIN'E BU TALEBİN SEBEBİ NE?

Bir sebebi FOMO! Yani bir şeyleri kaçırma korkusu (fear of missing out) da denebilir. Çağımızın belası durumundaki bu hissiyat ile Dogecoin'i birleştiren nokta ise insanlardaki Bitcoin pişmanlığı... JonesTrading CEO'su Michael O'Rourke "İnsanlar erken dönemde Bitcoin'e girenlerin yaşadığı büyülü anı yaşamak istiyorlar" diyor.

'VARLIK AMACINI BİLMİYORUZ'

2009'da ortaya çıktığından bu yana Bitcoin 21 milyon coin sınırı koymuş durumda. Dogecoin için böyle bir tavan yok. Ancak Michael O'Rourke, "Spekülatif bir araç olması dışında Dogecoin'in varlık amacını henüz bilmiyoruz. Dogecoin hakkında spekülasyonlar yapan insanlar olduğu için, Dogecoin hakkında spekülasyonlar yapılıyor. Bu çok tehlikeli bir karışım" ifadelerini kullanmakta.

New Constructs adlı bir bağımsız araştırma şirketinin CEO'su olan David Trainer ise "Yatırım ile spekülasyon arasındaki fark unutuldu" diyor. Trainer'a ek olarak Facet Wealth'in kurucularından olan Brent Weiss ise Dogecoin'in ciddiye alınamayacak bir yatırım kategorisine girdiğini savunuyor ve "Tamamen şaka" diyor.

Bu makalede yer alan bilgilerin bir bölümü 25.04.2021 yılında haberglobal.com.tr'de Metin Aktaşoğlu imzasıyla yayınlanan 'Dogecoin'in hikâyesi: Bir şakadan doğdu, değerini yüzde 18 bin artırdı' başlıklı makaleden alınmıştır. 

Ek kaynak: The Washington Post, Bloomberg

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber