İstanbul'da kademeli mesai kamu ve özel sektörde nasıl olacak?
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kamu ve özel sektör için kademeli mesai uygulaması konusunda çalışma yaptıklarını açıkladı. Peki, kademeli mesai nasıl olacak, özel sektörde kimleri kapsayacak?
İstanbul'da artan koronavirüs vakalarına tedbir olarak kademeli mesai uygulaması hazırlıkları yapılıyor. İstanbul Valisi bu konuda muhataplarla görüşmelerin sürdüğünü, kısa süre içinde detayların açıklanacağını söyledi.
Peki, kademeli mesai uygulaması kamu ve özel sektörde nasıl olacak? Kademeli mesai uygulaması hangi çalışanları kapsayacak?
"KAMU ÇALIŞANLARININ BİR SIKINTILARI OLMAZ"
Haber Global Muhabiri Erdem Şen'in sorularını yanıtlayan SGK Uzmanı Özgür Kaya, "Meselenin özünde temas miktarının azaltılması hedefleniyor. İstanbul Valiliği, İBB ve sivil toplum kuruluşları ile bununla ilgili çalışma yürütülüyor. Kamu çalışanlarımızın kademeli mesai konusunda sıkıntıları olmaz. Saat 08:00 ile 09:00 ve akşam 18:00 ile 19:00 saatleri arasında toplu taşımaların çok yoğun kullanıldığı bir şehirde yaşıyoruz. Yaklaşık 55 bin kişi bu saatlerde toplu taşımayı kullanıyor. Bunun yüzde 30'u da özel sektöre isabet ediyor. Bulaş olayı yaygınlaşmaya başladı böyle olunca. Kamuda bir sorun yok dedik" dedi.
ÖZEL SEKTÖRDE KADEMELİ MESAİ NASIL OLACAK?
Özgür Kaya, uygulamanın özel sektörü ayağı hakkında ise şunları söyledi:
"Özel sektörde bankacılık sektörü ya da plaza çalışmalarında kademeli mesai sıkıntı doğurmaz ancak, özel sektörde üretime dayalı işletmelerde kademeli mesai uygulaması biraz sıkıntılı olacaktır. Bu da yapılacak toplantılar ile ele alınacak. Özel sektörün işverenler açısından bakıldığında, işverenler buna biraz ihtiyatlı yaklaşıyorlar. Sebebi de, imalat, üretime dayalı sektörlerde kademeli mesainin söz konusu olması çalışma sürecinde sıkıntılar meydana getirir. Bir bantta çalışanlardan farklı meslek icra eden çalışanlar oluyor. Bunları kademeli mesai konusunda değerlendirmek mümkün değil. Özel sektör bağlamında kamu ile ilintili iş yapanlara kademeli mesai getirilebilir."
İstanbul Valiliği'nde kritik toplantı
KADEMELİ MESAİDE İŞÇİ İŞVEREN HAKLARI
Kaya, kademeli mesai konusunda özel sektördeki işçi-işveren ilişkisi hakkında ise şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bizim günlük çalışma sürelerimiz var, haftalık çalışma sürelerimiz var. Çalışanların haftalık çalışma süreleri 45 saat. İşverenler günlük 11 saati aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati haftanın günlerine yayma hakkına sahip. Çalışanlar 45 saati doldurduklarında haftalık mesailerini de doldurmuş oluyor. Mevzuatsal anlamda kademeli mesai uygulamasında, günlük çalışma süresini haftalık çalışma süresini aşmadığınız müddetçe çalışan açısından hak kaybı söz konusu değil.
İşveren günlük çalışma süresini günün içerisindeki farklı saatlere bölebilir. Siz saat 10:00'da iş başı yapıp akşam 20:00'de de mesainizi sonlandırabilirsiniz, işverenin böyle bir hakkı var.
Burada çalışanların durumlarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Bir kadın çalışanın kreşe giden çocuğu olduğunu varsayarsak, siz bu çalışanı kademeli mesai uygulamasına sokup çalışanı zor durumda bırakıyorsanız burada da hakkaniyeti ihlal etmiş oluyorsunuz. Bunları da göz önünde bulundurarak kademeli mesaiye geçmek gerekiyor."
Kaynak: Haber Global TV