İslam Memiş'ten fırtınaların estiği piyasa için uyarı: "Canınız çok yanabilir, gram altın..."

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, fırtınaların estiği borsa tarafı için "Canınız çok yanabilir" diyerek uyarılarını sıraladı. Memiş'in gram altın, dolar ve euro beklentisi de dikkat çekti. Memiş ayrıca, "Hükümetin duyurduğu OVP'den ne anlamalıyız?" sorusuna yanıt verdi.

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız

Hükümetin orta vadeli programı açıklandı. Program ne anlatıyor? Vatandaş için, yatırımcı için anlamı ne? Piyasalarda da  özellikle borsa tarafında halka arz fırtınası esiyor, yeni yatırımcı sayısında büyük artış var? Gram altın alınır mı, hangi dövize yatırım yapılır? İslam Memiş, bu sorulara yanıt aradı. 

İslam Memiş,"Rehavete kapılan üzülecek!" başlıklı Youtube videosunda şu değerlendirmelerde bulundu:

"Merakla beklenen orta vadeli program (OVP) açıklandı. Peki, bu ülke ekonomisini nasıl etkileyebilir. Revizeler var kur tarafında, enflasyon tarafında. Bugünlerde piyasalarda karışık bir seyir var, yatırımcı ne yapmalı?

Orta vadeli program Beştepe'de açıklandı. Özellikle orta vadeli programda döviz kurlarında, enflasyonda, büyüme rakamlarındaki revizeler önemliydi. Orta vadeli program sadece ekonomi yönetiminin belirlediği yol haritası değil. Hanehalkını, küçük yatırımcıları ilgilendiriyor. Kişi başı milli gelirde güncelleme söz konusu oldu. Kişi başı milli gelir 2024'te 12 bin 875 dolar olarak bekleniyor.

OVP'de dolar beklentisi de çok dikkat çekici. 2023 yılını 23.60 - 23.70 lira seviyesinde bekliyor. Ben aylardır, 29.70 ile alakalı öngörümü sık sık ifade ettim. Büyük ihtimalle 29.90 seviyesinde bir kur bekleniyor. 29.90 direnci burada önümüze çıkıyor. Dövizle, dolarla ticaret yapan, dolara ihtiyacı olanın da bu kuru bir kenara yazması lazım. Bu yıl sonundaki 29.70 seviyesi OVP'nin ortalama fiyatlamasında 29.90'a tekabül ediyor. 2024'te beklentinin ortalaması 36.80. Yükselişe bakar mısınız? 2025 yılında 43.90, 2026 yılında ortalama kur 47.80 lira seviyesi. Döviz yatırımı yapmak isteyenler bu kurları göz önünde bulundurmalı. Önümüzdeki 3 yılla alakalı açıklanan bu dolar kuru da yukarı yönlü hareketlerin resmi olarak açıklanması anlamına geliyor.

Enflasyona baktığımızda 2024 için yüzde 33, 2025 için yüzde 15.2, 2026 yılı içinse yüzde 8.5 beklenti var. 2024'te yüzde 33'e gerileyecek bir enflasyon nasıl olacak, benim inanasım gelmiyor, çok zor. 2024 yılında yüzde 33'ü görme ihtimalimiz bana göre çok zayıf. Hem kur tahmini hem enflasyon... Petrol de yükselişe devam edecek. Geçici bir enflasyon sürecinden bahsediyorlar. Benim aylardır 2023 yılının son çeyreğinde, bütün ülkelerde enflasyonun geri geleceği ve küresel piyasaları olumsuz etkileyeceği yorumlarım vardı. Bütün ülkelerde enflasyon tekrar patlak verebilir. Beklentinizi buna göre yapın bence.

OVP'den sonra özellikle Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yapılarak faiz artışı sinyalleri de aldık. 2024 yılının ikinci çeyreğine kadar Merkez Bankası faiz artırmaya devam edecek demek bu. Zaman zaman agresif faiz artışları ile de sürpriz şekilde faiz artırımları yapabilir. Faiz artmaya devam edecek ve beraberinde enflasyon da kur da artacak. Faiz hassasiyeti olmayanlar eline TL geçtiğinde faize bırakıyorlar. Kredi kullanacaklar da vardır. Faizler yine yükselecek. Yüzde 45'e kadar yükselme ihtimali çok kuvvetli faizlerin. Ayağı yere basan OVP var karşımızda ama soru işaretleri de çok. Döviz kuru yukarı yönlü, bu ayağı yere basan bir beklenti. Ancak enflasyonda ben düşünürüm."

İslam Memiş, OVP'ye ilişkin değerlendirmelerinin ardından fırtınaların estiği borsa için çok çarpıcı bir uyarı yaptı. Memiş, altınla ilgili öngörüsünü de açıklayarak, 'elimde TL var, nereye yatırmalıyım?' sorusunu yanıtladı...

Kaynak: Haber Global TV