İslam Memiş önümüzdeki ay gram altının kaç lira olabileceğini açıkladı: "Çok kuvvetli" dedi ama uyardı da

Altın kafaları karıştırmaya devam ediyor. Geçen hafta öldü bitti denilen ons ve gram altın bu hafta uçuşa geçti. Nedenlerini İslam Memiş anlattı ve hem müjde verdi hem de uyardı.

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız


Finans Analisti İslam Memiş, Haber Global muhabiri Gizem Bilen'e, altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Altın fiyatlarına ilişkin konuşan Memiş, "Amerika tarafından açıklanan enflasyon verisinin de altın fiyatları üzerinde bir etkisi olacak. Çünkü 22 Mart'ta Amerika Merkez Bankası FED'in faiz kararı açıklanacak, muhtemelen 25 baz puanlık bir faiz artırımıyla tekrar yoluna devam eden bir FED var. Ancak 50 baz puanlık bir beklenti vardı, bu bankacılık kriziyle alakalı haber akışları FED'in biraz daha frenlemesine neden olduğunu tahmin ediyorum. O yüzden 50 baz puan değil de 25 baz puanlık bir faiz artırımı gündeme gelebilir. Önemli olan Amerika Merkez Bankası hazirandan sonra biraz daha kenara çekilebilir. Bu faiz artırımlarını geciktirebilir ve 2024 yılının ilk çeyreğiyle alakalı tekrar faiz indirimlerine gideceği beklentisi var. Bu da altın fiyatlarının önünü açacak faktörler arasında." dedi.

MERKEZ BANKALARI NEDEN ALTIN ALIYOR?

Sözlerine devam eden Memiş, "Ons altında 1900 dolar seviyesinde dengelenme çabasını sürdürüyor ama tekrar kısa vadeli bir geri çekilme bu hafta için bekliyorum. 1.850, 1.840 dolar seviyesine kadar geri çekilebilir bu bir düzeltme hareketidir, kar satışıdır ve rahatlama haberidir. Ancak orta ve uzun vadeye baktığımız zaman yine 2.000 dolar seviyesi üzerine ataklar gerçekleştirmesi muhtemel sonuç. Çünkü enflasyonla mücadele kolay olmuyor, jeopolitik riskler var, merkez bankalarının kontrolünde piyasalar var, merkez bankaları kenara çekilince piyasalar gerçek fiyatlamasını tekrar gösterebilir. Talep tarafında ciddi bir artış var. Özellikle merkez bankaları ciddi bir altın talebinde bulunuyor. Çin, Türkiye, Rusya, Irak, İran bu ülkeler yine altın talebini ciddi miktarda arttırıyor. Mesela ocak ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 23 tonluk altın alımı yaptı. Ciddi bir talep artışı ve ons altında yıl içerisinde 2.350 dolar seviyesine kadar bir yükseliş öngörülebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Haber Global TV