IBAN'dan yollarken on kez düşünün

Ödeme işlemlerinde verimliliği artıracak yeni bir uygulama olarak devreye alınan ÖDEME İSTE uygulamasının ciddi riskler içerdiği gündeme geldi. Özellikle yaşlı ve engellilerin çok büyük risk altında olduğuna dikkat çekildi.

Son Güncelleme:

IBAN’a yapılan ödemelere getirilen ağır cezalar tüm sıcaklığıyla gündemdeyken, bankalar mobil uygulamalarına birer birer yeni bir IBAN uygulaması koyuyor. "ÖDEME İSTE" butonu sayesinde IBAN numarasını bildiğiniz herhangi bir kişiye ya da firmaya ödemenizi talep eden bir gönderi yapabiliyorsunuz. Ödenmesini istediğiniz miktarı belirtiyor, kendi hesabınızı alıcı olarak tarif ediyorsunuz. Kullanıcı, banka uygulamasına girdiğinde kendisine gönderilen ödeme talebini mesaj olarak görüyor ve onayladığı an ilgili miktar, ödemeyi talep eden kişinin hesabına geçiyor. 

Ancak ödeme işlemlerinde verimliliği artıracak yeni bir uygulama olarak devreye alınan ÖDEME İSTE uygulaması, Hile Denetimi ve Adli Muhasebe Uzmanı Fikriye Aslan’a göre yepyeni ve çok tehlikeli bir suistimalin de önünü açıyor. Bankaların mobil uygulamalarını iyi kullanamayan üyeler, yaşlı ve engelliler çok büyük risk altında diye konuşan Fikriye Aslan’a göre bu opsiyonu keşfeden kötü niyetli kişiler, yakın zamanda bankaların bu uygulamasını suistimal etmeye başlayabilirler. Bankaların ödeme iste uygulamasını ne derece test ettiklerini bilmediğini ama bu uygulamanın nedense çok hızla yayıldığını belirten Aslan “Bankalara güvenmek gerekir, ancak kötü niyetli insanları da hafife almamak gerek” diyerek kullanıcıları uyardı. 

Özelikle esnafın IBAN’ına yapılan ödemelerin büyük sorun olduğu bir dönemde bu kadar keyfi ve kontrolsüz bir ödeme uygulamasının sebebini anlakta zorlandığını söyleyen Aslan, 35 senelik mesleki deneyimine dayanarak insanları uyardı: “İnsanın olduğu yerde suistimal bitmez. Özellikle teknolojiye çok hakim olmayan vatandaşlarımız çok büyük risk altında. İnsana değil, sisteme güvenmek gerekir ve iyi tasarlanmamış bütün sistemler kötü niyetli kişilerin hedefi olur.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber