Gözler seçim sonrasında! Konut satışları neden düşüyor?
Gayrimenkul sektörünün son açıklanan raporu konut satışlarının son 8 yılın en düşük seviyesine indiğini ortaya koydu. Sektör temsilcileri ise umutların seçim sonrasına kaldığını belirtirken; vatandaşın yüksek faiz yerine konuta yöneleceğini söylüyor.
Merkez Bankası son aylarda faiz artışına giderken, bu durum en fazla konut sektörünü etkiledi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Ziraat GYO'nun ortaklaşa hazırladığı Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 yılı 4. Çeyrek Raporu, konut satışında son 8 yılın en düşük seviyesine inildiğini ortaya koydu. Rapora göre konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 17.5 düşüşle 1 milyon 225 bin 926 rakamına gerileyerek son 8 yılın en düşük seviyesine indi. Kredilerde yavaşlama ile tasarruf amaçlı konut alımları da azaldı. Konut satışları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yaklaşık yüzde 23,9 oranında gerileme kaydederek 325 bin 852 oldu.
UMUTLAR ERTELENDİ
Son raporu değerlendiren ve seçim sonrasına yönelik öngörülerini anlatan gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün, faizlerdeki yükselişe dikkati çekerek şunları söyledi: "Konut satışlarının son 6 ayına bakmak gerekiyor. Satışlar, son 3 çeyrekte zaten dipteydi. Umutlar 2024'ün başına yani seçim öncesine yönelmişti. Seçim öncesi konut için uygun faizler bekleniyordu. İnsanları teşvikle ilgili beklenen olmadı. Kredi faizlerinin yükselmesi Merkez Bankası'nın adımları konutun cazibesini düşürdü. Konut sahibi olma hayali ilk çeyrekte suya düştü, insanlar şimdi hayalini ikinci altı aya erteledi."
KONUT ARZI DÜŞTÜ
Ortaya çıkan tablonun vatandaşın konut tercihlerini doğrudan etkilediğini belirten Akgün şöyle devam etti: "Türkiye'de ekonominin lokomotifi olduğu için konut satışıyla ilgili düzenlemelerden vatandaşların umudu vardı. İnsanların birikimleri enflasyon karşısında erdiği için konut hayali bir türlü gerçekleşmiyor. Vatandaş ayakta kalmaya çabalıyor. İnsanlar, bankalara gittikleri zaman 200, 300 bin TL kredi çekebiliyor. Bankalar maksimum 500 bin TL kredi veriyor. Bu sürece arzın oluşmaması da olumsuz etkide bulunuyor."
"Konut üretiminde maliyetler yüksek seyrediyor. Eski konutlara rağbet var. O yüzden vatandaş üç artı bir hayalini iki artı bir, bir artı bire çekti. Konut satışlarının düşmesi bu açıdan normal. Çünkü konut alımını teşvik edecek bir finansal altı yapı yok. Konut kredisi kampanyalarının fiili olarak bir etkisi olmadı. Şu anda alım satım bitti. Genelde konut almak isteyenler yüksek faizden dolayı parayı nakitte tutmayı tercih ettiler. Dövizle ilgili artış beklentisi olunca dövizde tutan da çoğaldı."
GÜVENLİ LİMAN
Akgün seçim sonrası öngörülerini de şöyle sıraladı: "Benim öngörüme göre 31 Mart seçimlerinden sonra vatandaş realiteye dönecek. Yatırımların yönünün konuta, arsaya döneceğini tahmin ediyorum. Vatandaşımızın geleneksel yatırım aracı gayrimenkuldür. Parayı faizde, dövizde, altında tutmak seçimden sonra şimdi olduğu gibi tercih edilmeyecektir. Seçimlerin ardından takip eden aylarda konut piyasasının yüzde 20 oranında canlanacağını düşünüyorum. Hükümetin de inşaat sektörünü canlandırması gerekiyor. 200'den fazla iş kolunu besleyen bir sektör."
SATIŞLAR DÜŞEBİLİR
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise 'Gayrimenkul Sektörü 2023 yılı 4. Çeyrek Raporu'nda yer alan sonuçları şöyle değerlendirdi: "Rapora yansımadan önce biz bu sonuçları zaten sahada gözlemliyorduk; çeşitli defalar gündeme de getirmiştik. Konut piyasasında çok ciddi bir düşüş yaşanıyor. Ben bu düşüşün doğrudan seçimle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden seçim sonrasında da piyasada bir artış olacağını da zannetmiyorum. Aksine satışların daha da düşebileceğini tahmin ediyorum."
Kaynak: Web Özel