Ford Otosan fabrikasını yeniledi! Kapasite 405 bine çıkacak

Ford Otosan, 2021 yılında başlattığı yatırım hamlesi kapsamında modernize ettiği ve üretim kapasitesini artırdığı Yeniköy fabrikasının açılışını yaptı.

Son Güncelleme:

Ford Otosan, 2021 yılında başlattığı yatırım hamlesi kapsamında modernize ettiği ve üretim kapasitesini artırdığı Yeniköy fabrikasının açılışını yaptı.

Fabrikanın kapasitesi devam eden yatırımlarla 2025 yılında 405,000 adete çıkacak, ayrıca Ford Otosan'ın elektrikli araç üretim gamı genişleyecek.

ABD'li Ford Motor Company'nın küresel ticari araç üretim ortağı olan Ford Otosan, Ford'un çok satan hafif ticari araç modeli Transit için Avrupa'daki tek, Transit Custom modeli için ise dünyadaki münhasır üretici olma özelliği taşıyor.

Yeniköy fabrikasının kapasitesi yapılan yaklaşık 1 milyar euro yatırımla 68,000 adetten 245,000 adete yükselirken, 2025 yılında 405,000 adete çıkacak.

Fabrikanın açılışı için düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Amacımız ülkemizi elektrikli araç ve batarya üretiminde dünyanın önde gelen oyuncularından bir haline getirmek. Ford Otosan'ın elektrikli araç üretim ve satışında ülkemizin amiral gemisi olmayı sürdüreceğinden şüphe duymuyoruz. Ford Otosan'a destek olmaya devam edeceğiz" dedi.

Yatırımın çekilmesinde hükümetin teşviklerinin etkili olduğunu belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Ali Koç ise, "Fabrikamız, Avrupa'nın önde gelen elektrikli ticari araç üreticisi konumumuzu pekiştirecek. Doğrudan yaratacağı çok büyük katma değerin yanı sıra, bizi en çok heyecanlandıran husus... Türkiye otomotiv ekosisteminin küresel rekabetçiliğini daha da artıracak ve sınırlarımızın ötesine hizmet edecek (olması)" dedi.

Ford'un ticari araç birimi Pro'nun Avrupa Genel Müdürü Hans Schep de yatırım sayesinde Ford Otosan'ın 2030 yılı itibarıyla karbon nötr hale geleceğini belirtti.

FABRİKANIN ÖZELLİKLERİ

Tesiste elektrikli araçlarla aynı anda içten yanmalı motorlu araçlar da üretilebilecek. İlk aşamada Transit Custom modelinin dizel motorlu, 2024'ün ilk yarısında ise şarj edilebilir hibrit elektrikli (PHEV) ve tam elektrikli motorlu cinsleri üretilecek.

Yeniköy fabrikası aynı zamanda Ford ve Volkswagen ortaklığına ait yeni nesil 1 ton Volkswagen ticari aracı da üretecek.

Yatırımın devreye alınmasıyla birlikte Yeniköy fabrikasında yapılan Transit modeli üretimi komşu Gölcük fabrikasına kaydırılacak. Gölcük sadece Transit'in üretimine odaklanacak.

Ford Otosan, ilk defa elektrikli araç üretimine geçen yıl e-Transit, yani Avrupa'nın en çok satılan ticari aracı Transit'in elektrikli modeliyle başlamıştı.

Ford Otosan, Ford'un ticari araç üretim üssü olmasının yanı sıra geçen yıl Ford'un Romanya'daki Craiova fabrikasını devralmıştı. Şirket bu sayede üretim kapasitesini yılda 900,000 adetin üzerinde taşıyacak.

Ford Otosan'ın Yeniköy ve Gölcük fabrikalarından oluşan Kocaeli tesisleri Avrupa'nın en büyük ticari araç üretim merkezi konumunda.

Otomotiv Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı sektör olma özelliğini taşıyor. Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre Türkiye'de üretilen ticari araçların dörtte üçü Ford Otosan'ın Kocaeli tesislerinde üretiliyor.

Kaynak: Reuters

Sonraki Haber