Finans piyasalarında kullanılan hayvan sembolleri ne anlama geliyor?

Enflasyon, faiz, dolar, ithalat, ihracat... Bu gibi kelimeleri sıkça okuduğunuz bir haber şüphesiz bir ekonomi haberidir. Ancak ayı, tavşan, güvercin, karga, şahin gibi hayvan isimlerinin yer aldığı haber de bir ekonomi haberi olabilir. Peki, ekonomide hangi hayvan hangi durumu simgeliyor?

Son Güncelleme:

Ekonomi dilinde kullanımı yaygın olan pek çok terimin yanında piyasa diliyle de özdeşleşmiş bazı hayvan terimleri vardır. Bunların içerisinde en çok duymuş olduklarımız şüphesiz ki ayı ve boğa terimleri olurken; özellikle ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası için kullanılan şahin ve güvercin terimlerine de kulağımız oldukça alışmış durumda.

Bu hayvan terimlerinin dışında da piyasaların kullandığı kelebek etkisi, siyah kanarya, kedi, at ve tavşan gibi terimler bulunuyor. Peki bu terimler hangi durumlarda kullanılıyor, yatırımcıya ne tür mesajları veriyor? İşte merak edilen yanıtlar...

EKONOMİ PİYASALARINDA KULLANILAN HAYVAN SEMBOLLERİNİN ANLAMLARI NEDİR?

Şahin: Bu terim Merkez Bankalarının para politikalarının sıkı olduğu ya da sıkılaşma yönünde bir eğilime girileceği zamanlarda terci,h edilir. Yani faizlerin yükseltildiği veya yükselme süreçlerinde kullanılmaktadır. Özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) için kullanılmaktadır.

Karga: Bu terim de yine Merkez bankaları için kullanılır. Ne Şahin ne de Güvercin bir eğilim olmadığında ikisinin arasında kalmış bir para politikası duruşuna karşılık gelmektedir. Bu dönemde Merkez Bankalarının piyasalardaki beklenti yönetimi konusunda usta ve dikkatli olmaları gerekiyor.

Güvercin: Bu terim Merkez Bankalarının para politikalarının gevşek olduğu ya da gevşetme yönünde bir sürecin başlayacağı zamanlarda tercih edilir. Şahin teriminin tersidir. Faizlerin düşürüleceği bir sürecin başladığına karşılık gelir. Yine bu terimde genelde Fed için kullanımı yaygındır.

Kelebek Etkisi: Bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen anlamdır. Edward N.Lorenz’ın çalışmalarından birisi olan Kaos Teorisi ile yakından ilgilidir. Hava durumu ile ilgili paylaştığı Amazon ormanlarındaki kelebeklerin kanat çırpmasından oluşan rüzgarın New York’da hortuma neden olacağı şeklindeki yorumu ile ün kazanmıştır.

Siyah Kanarya: Günümüzde çok kullanılmaktadır. Gerçek şekli kömür madenine giren kanarya şeklindedir. Piyasadaki hareketler konusunda temkinli olunması gerektiğini anlatır. Çok ani düşüş tehlikesi için dikkatli ol sinyali verir. Piyasalardaki tedirginliği ifade eder.

Tavşan: Yatay piyasaları ifade eder. Piyasada ne Boğalar ne Ayılar hakimdir. Belirli bir yön yoktur ve piyasalarda belirsizlik vardır. Tavşan piyasası genelde Türk yatırımcılar tarafından testere piyasası olarak adlandırılır.

Boğa Piyasası, yani bullish market, basit bir ifadeyle piyasanın yükseliş eğiliminde olacağı anlamına gelir. Piyasanın gelecekte iyimser seyredeceği durumlarda satıcıların yerine alıcıların ağırlık kazandığı ortamdır.

Ayı Piyasası ise boğa piyasasının (bearish market) tam tersidir. Piyasada inancın yitirilmesiyle alımların ağırlık kazandığı bir ortam oluşur. Genellikle piyasaların ve yatırımcıların karamsar olduğu durumlarda satış ağırlıklı bir ortamın oluştuğu piyasa durumudur.

Kedi: Borsalardaki sıçrama hareketlerini anlatmak için kullanılmaktadır.

At: Güncel olarak çok kullanılmasa da at terimi de finansal piyasalar lügatına girmiştir. Basit bir ifadeyle varlık fiyatı yerinde sayıyor ve artık yükselemeyeceği düşünülüyorsa bu gibi araçlar için ölü at benzetmesi yapılır.

Marketteki fil: Eğer Çin gibi çok güçlü bir pazardan bahsediyorsak ve bu ülkenin batması ya da oldukça olumsuz etkilenmesinden söz ediyorsak işte bu da finansal piyasalar için marketteki fildir. Nasıl bir fili markete koyduğunuzda etrafındaki her şeyi devirme potansiyeli varsa, Pazar payı güçlü bir şirket ya da lider bir ülkenin olumsuz etkilenmesi de marketteki fili andırabilir.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber