EYT nedir, çıkacak mı? EYT kimleri kapsayacak?

EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar için süren çalışmalar sürüyor. Emeklilikte yaşa takılan heyecanla EYT ile ilgili açıklanacak son durumu bekliyor. İşte EYT hakkında öne çıkan gelişmeler.

Son Güncelleme:

EYT için yapılan çalışmalar sürmeye devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için son durum, anbean EYT için araştırmalar arama motorlarında yapılıyor. Yaklaşık olarak 5 milyon kişiyi yakından ilgilendiren Emeklilikte Yaşa takılanlar için çalışma başlatılmış durumda. Emekliliği için çıkacak EYT kararını bekleyen vatandaş bir an önce bu durumun bir karara bağlanması yönünde bekleyişine devam ediyor.

EYT NEDİR?

EYT geniş açılımı ile birlikte emeklilikte yaşa takılanlar, yani 8 Eylül 1999 tarihinden önceki sigorta koşullarını yerine getirmiş olan prim günü kriterini ve ödemesini yapan yaşa takılmaksınız emekli olması durumu anlamına karşılık gelmektedir.

EYT ÇIKACAK MI?

EYT için, TRT Haber'in yapmış olduğu habere göre; yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar için çalışma başlatılmış durumda. AK Parti teklifi bu yıl Meclis Genel Kurulu'na getirmek planlara arasında yer alıyor. EYT teklifi için bazı formüller üzerinde çalışılmaya devam ediliyor.

İlk olarak kapsam ve şartlar tespit edilecek. Emeklilik için bazı şartlar aranacak. Yaş sınırı ve sigortalılık süreleri incelenip bakılacak. 50 yaşın altında olmama ve 1999 senesi öncesi Bağ-Kur veya SSK sicil kaydı bulunma şartı aranacak.

Kanun çıktığı takdirde prim ve gün sayısını dolduranlara emeklilik hakkı gelebilecek. Belirli bir yaşın üzerinde bulunanlara da emeklilik verilmesi gibi bir formül de masa üzerinde yer alıyor. Kademeli bir biçimde emeklilik hakkının tanınması da söz konusu durumlardan birisi.

EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?

EYT ne demektir ve EYT kimleri kapsayacak sorularının yanıtını haberimiz içerisinde yanıtladık. 8 Eylül 1999 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirilmiştir.

8 Eylül 1999 tarihinin öncesinde sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olacak bir şekilde sağlandı. Bunların sonucu olarak, emekli olmak için üç şartın (- sigortalılık süresi - prim ödeme - yaş şartı) yerine getirilmesi talep edilmektedir.

TÜRKİYE'DE EYT İÇİN BEKLEYEN KAÇ KİŞİ VAR?

Bugün itibariyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için sayının 750 bin ila 1 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Sonraki Haber