EYT için son durum ne? Kıdem tazminatı değişiyor mu? Bakan Selçuk açıkladı!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için son durum açıklaması yapan Bakan Selçuk'tan çalışmaların devam ettiğini ve durumun maliyetini aktardı. Selçuk, kıdem tazminatı reformunun sosyal mutabakat ile gerçekleştirileceğini ifade etti.

Son Güncelleme:

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kıdem tazminatı ile ilgili sorulan soruya yanıt verdi. Bakan Selçuk, kıdem tazminatı reformunun sosyal mutabakat ile gerçekleştirileceğini ifade etti.  Kıdem tazminatı için açıklama yapan Bakan Selçuk, sosyal tarafların tutumlarından yakındı.  

Kıdem tazminatında bir değişiklik düşünüp düşünmedikleri sorusunu yanıtlayan Selçuk, "11. Kalkınma Planı'nda, 'kıdem tazminatı reformu, tarafların sosyal mutabakatıyla gerçekleştirilecek' diye ifade ettik. Dolayısıyla, sosyal mutabakatı önemsiyoruz. Şu anda kıdem tazminatı şöyle olur veya olmaz' diyemem. Çünkü sosyal taraflarla bu konuyu tüm boyutlarıyla konuşamıyoruz. Hemen kırmızı çizgiler çekiliyor. Maalesef, sosyal tarafların tüm netliği konuşamadığı her konu, hep arafta kalıyor" diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMASI GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE DEĞİŞMİŞTİ

İşinden herhangi bir sebeple çıkarılan kişilere verilen kıdem tazminatında tavan geçtiğimiz hafta değişmişti. 2020 yılının Ocak-Haziran ayları arasında kıdem tazminatı tavanı 6729 lira oldu.

Kıdem tazminatı tavanının altında kalan brüt maaşa sahip olan çalışanlar ise hesaplamalarını brüt maaşı ve çalıştığı yılı çarparak bulabiliyor. Örnek olarak 3500 lira brüt maaşa sahip olan ve 10 yıllık çalışma hayatı bulunan kişi 35 bin lira kıdem tazminatını hak etmiş oluyor.

EYT'LİLER İLE İLGİLİ SON DURUM

EYT için son durum bilgilerini de paylaşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, çalışmaların devam ettiğini ve durumun maliyetini aktardı. Selçuk, şunları ifade etti:

"Emeklilikte yaşa takılanların yaş ortalamasının 43-47 olduğunu söyleyen Selçuk, "Bunların yüzde 80-90'ı da çalışmaya devam ediyor. Biliyorsunuz, emekliliği hak etmenin üç şartı var: yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi. Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılanlar dediğimizde, yaştan dolayı emeklilik hakkını kazanamayanlar var. 

Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık. Yüksek maliyetinin yanı sıra sosyal güvenlik reformundan bir geri dönüşü ifade ettiği için ilke olarak da karşıyız. Reformu geriye döndürmek aktüeryal dengenin bozulması demek." 

Sonraki Haber