Ev sahipleri harekete geçti! Tüm kiralara bu zam yapılacak

Türkiye genelinde ve özellikle İstanbul'da konut üretimindeki sorunlar ve kredi erişimindeki kısıtlamalar, talebin kiralık daireler üzerinde yoğunlaşmasına neden oldu. Bu durum, kiralık konut sıkıntısını artırdı ve Özelmacıklı, barınma krizinin İstanbul'un son çeyrekteki en büyük sorunlarından biri haline geleceğini vurguladı. 

İLK 5 YILDA TÜFE ORTALAMASI KADAR ARTIŞ YAPILABİLİR

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, 2 Temmuz 2024 itibarıyla konut kira artışlarıyla ilgili düzenlemenin eski sisteme döndüğünü belirtti. Kiraz, bu düzenlemeye göre ev sahiplerinin kira artışlarını TÜFE'nin 12 aylık ortalaması kadar yapabileceğini ifade etti.

Bu yıl için bu oranın %65 civarında olduğunu belirten Kiraz, bu oranın üstünde zam yapılamayacağını söyledi. Ancak beşinci yıldan itibaren mal sahiplerinin kiracıdan yüksek bedel talep etme hakkı olduğunu ekledi.

Kiracı, bu talebi karşılamazsa, mal sahibinin kira tespit davası açarak kirayı yeniden belirleyebileceğini belirtti. Kiracı, bu süre zarfında kira tespit davasına maruz kalmadan yasal artışı uygulayarak 5 yıl boyunca konutta kalabileceğini vurguladı.

Kaynak: Diğer