Enflasyonun eylülde yüzde 50'nin altına gerilemesi bekleniyor

3 Ekim Perşembe günü açıklanacak eylül ayı enflasyonuna ilişkin beklentiler şekillendi. Eylül ayında enflasyonun aylık yüzde 2 civarında artış göstermesi, yüzde 51,97 olan yıllık enflasyonun ise yüzde 50'nin altına gerilemesi bekleniyor.

Son Güncelleme:

3 Ekim Perşembe günü açıklanacak eylül ayı enflasyonuna ilişkin beklentiler şekillendi. Eylül ayında enflasyonun aylık yüzde 2 civarında artış göstermesi, yüzde 51,97 olan yıllık enflasyonun ise yüzde 50'nin altına gerilemesi bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı konuşmalarda enflasyonun eylül ayından itibaren yüzde 50'nin altına gerileyeceğini söylüyordu. 

Hem Reuters hem de Anadolu Ajansı'nın anketlerinde enflasyon beklentileri hemen hemen aynı oranda şekillendi.

REUTERS

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Eylül ayında nispeten yavaşlayarak aylık Yüzde 2.2 artması, yıllık bazda 2021'den beri ilk kez politika faizinin altına Yüzde 48.3 seviyesine düşmesi bekleniyor.

Reuters'ın 19 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, enflasyonun 2024'ün sonunda ise Merkez Bankası'nın (TCMB) Yüzde 38 tahmininin üstünde Yüzde 43 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yılsonu tahminleri bir önceki ankete göre sınırlı yükselse de anlamlı bir değişim göstermedi.

Ankette aylık tahminler Yüzde 2 ile Yüzde 2.8 arasında yer alırken yılsonu tahmin aralığı ise Yüzde 41 ve Yüzde 45 aralığında seyrediyor.

Yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Şubat ayında TÜFE aylık yüksek artış göstermişti. Mart ve Nisan ayında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti. Mayıs ayında ise TÜFE aylık Yüzde 3.37 artarak yıllık bazda Yüzde 75.45 zirvesine ulaştı. Haziran ayında aylık fiyat artışları da Yüzde 2'nin altına düştü ve TÜFE yıllık olarak Yüzde 71.60 seviyesinde gerçekleşti.

Temmuz ayında yıl ortasında sigara ve akaryakıt zamları başta olmak üzere vergi ve yönetilen fiyatlardaki artış sebebiyle enflasyon aylık hızlanarak Yüzde 3.23 arttı. Fakat yıllık enflasyon baz etkisiyle Yüzde 61.78'e geriledi.

Enflasyon Ağustos'ta eğitim kalemi öncülüğünde aylık Yüzde 2.47 artaken, yıllık enflasyon Yüzde 51.97'ye geriledi.

ANADOLU AJANSI

AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Ekim Perşembe günü açıklanacak eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,09 oldu. Ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri yüzde 1,50 ile yüzde 2,50 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 51,97 olan yıllık enflasyonun yüzde 48,11'e ineceği öngörülüyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi ağustosta yüzde 43,23 oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi, ağustosta yüzde 2,47 artış kaydetmişti.

Sonraki Haber