Elektrik faturası desteği nasıl alınır, başvuru nasıl yapılır?
Elektrik faturalarına gelen zamlardan sonra elektrik faturası desteği hakkında merak edilenler araştırılmakta. İşte, 2022 elektrik fatura yardımı almak için yapılması gerekenler...
Elektrik faturaları son gelen zamlardan sonra vatandaşın birinci gündem maddesini oluşturmaya başlamış durumda. Kademeli tarifeye geçişle birlikte vatandaşlar 150 TL fatura öderken yeni yılda ödenen miktar daha üst miktarlara gelmiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmış olduğu açıklamasında '20 bin aileyi daha elektrik desteği kapsamına alıyoruz.' ifadelerini kullanmıştı. Elektrik faturasını ödeyecek gücü olmayan vatandaşlar da elektrik faturası yardımı almak için başvuru şartlarını araştırmaya koyuldu. İşte 2022 elektrik fatura yardımı almak için yapılması gerekenler...
ELEKTRİK FATURASI DESTEĞİ NASIL ALINIR, BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Destek almak isteyen ihtiyaç sahipleri, kimliği ve elektrik faturası ile PTT şubelerine gitmeleriyle birlikte işlem başlatabiliyor.
Evde Bakım Yardımı almasa da kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olanlara da benzer şekilde 200 liraya kadar destek veriliyor. Destek almak isteyen kronik hastalar, bu işlemi evden çıkmadan internet üzerinden de yapabilecekler.
Elektrik Tüketim Desteğinden faydalananlara, geçtiğimiz yıl, 2 buçuk milyar liradan fazla destek verildi.
ELEKTRİK FATURA DESTEĞİ NE KADAR?
1 - 2 kişilik muhtaç hanelere aylık 75 kilovatsaat,
3 kişilik muhtaç hanelere aylık 100 kilovatsaat,
4 kişilik muhtaç hanelere aylık 125 kilovatsaat,
5 ve daha fazla kişilik muhtaç hanelere aylık 150 kilovatsaat
karşılığı tutar kadar aylık destek verilmektedir.
ELEKTRİK YARDIMINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Söz konusu destek programından, SYD Vakıfları tarafından 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında; düzenli merkezi yardım ve aylıklara (Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı (EVEK), Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı (MAAY), Öksüz/Yetim ve Asker Çocuğu Yardım Programı (ÖYAÇ), Şartlı Eğitim - Şartlı Sağlık Yardım Programı (ŞESY), Çoklu Doğum Yardım Programı, Kronik Hastalık Yardım Programı, Engelli Aylıkları, Yaşlı Aylığı, Engelli Yakını Aylığı, Silikozis Aylığı)ilişkin hak sahipliği belirlenen ve bu hak sahipliği devam eden haneler faydalandırılmaktadır.
ELEKTRİK FİYATLARI NASIL BELİRLENİR?
Elektrik birim fiyatlarını belirleme yetkisi mevcut yasa ve düzenlemelere göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) aittir. EPDK da elektriğin üretiminden, tüketiciye ulaşana dek her aşamasındaki maliyetleri dikkate alarak tarifeleri gerçekleştirmekte ve kamuoyuna sunmaktadır. Görevli tedarik şirketlerinin birim fiyatın belirlenmesi konusunda herhangi bir tasarrufu bulunmamaktadır.