Elden kira ödemesine ceza geliyor: Gelir İdaresi Başkanlığı tebliğ taslağını hazırladı

Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni hazırladığı tebliğ taslağı ile, kiraların elden ödenmesinin önüne geçmeye hazırlanıyor.

Son Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı kirayı elden ödeyene ceza uygulayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı tebliğ taslağına göre, elden ödenen her ay için ceza söz konusu olacak. Ay itibarıyla kiranın yüzde 10’luk kısmına göre hesaplanan tutar 5 bin liralık özel usulsüzlük cezasının altında kalırsa 5 bin liralık ceza uygulanacak.

Taslağa göre, konutunu ve işyerini kiralayanların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini bankalar veya PTT tarafından belgelendirmeleri zorunlu olacak. Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de kapsamda tutuldu.

Hisseli gayrimenkullerin kiralanmasında, kira bedelinin tamamının kiraya verenlerden birine bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi durumunda, belgelendirme zorunluluğunun yerine getirildiği kabul edilecek.

Tebliğ taslağına göre, getirilen zorunluluğa uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ceza, zorunluluğa uymayanların her birine ve her bir işlem için uygulanacak.

Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 20 bin lira, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10 bin lira, bunlar dışında kalanlara da 5 bin liradan az olmamak üzere, ödemeye konu tutarın yüzde 10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Bu cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. bir takvim yılı içinde kesilecek ceza 20 milyon lirayı aşamayacak. Elden ödeme yapanlar eğer durumu takip eden 5 iş günü içinde kendiliğinden idareye bildirirse özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

Global Leaders Summit başladı! Emekli maaşına refah payı eklenebilir Fiş almayana 5 bin lira ceza 7 bin lirayı aşan ödemelere düzenleme Seda Mızraklı Ferik Global Leaders Summit 2024'ü Haber Global'de anlattı Emlak ilanlarında yeni dönem: 15 Eylül'de başlıyor