Dünyadaki petrol depoları tamamen dolmak üzere!

Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki petrol fiyatı savaşı petrol arzını artırıyor. Bu da depoların büyük bir hızla dolmasını sağlıyor. ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'a göre depolama kapasitesi tamamen dolmak üzere!

Son Güncelleme:

Bloomberg'de yer alan bir habere göre Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki petrol arz savaşı belki de dünyanın depolayabileceğinden daha fazla petrol üretmesini sağlayacak. Bu da ikinci bir petrol fiyat krizine yol açabilir!

Petrol üreticileri müşterilerin taleplerini karşılayabilmek için mücadele ederken koronavirüs küresel petrol talebine set çekti. Bu da petrol arzının depolara dolması anlamına geliyor. Bu gelişme petrol fiyatlarını daha da dibe çekebilir ve petrol üreticisi ülkelerinin ekonomilerine bir kere daha darbe vurabilir! 

Goldman Sachs'tan emtia analisti Jeffrey Currie, "Söz konusu üretim eğer yaza kadar devam ederse küresel depolama kapasitesi tamamen dolacak" dedi. 

Suudi Arabistan müşterilerinin talebini karşılayabilmek için Nisan ayında günlük üretim seviyesini 12 milyon varile çıkaracaklarını açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri üretimi üçte bir oranında artıracaklarını açıkladı. Rusya günlük üretime 500 bin varil daha ekleyeceğini açıkladı. Irak ve Nijerya'da üretim artırma planlarını açıkladılar! 

Bloomberg'in hesaplarına göre ikinci çeyrek de piyasaya ek 6 milyon varil daha eklenecek. Yıl sonuna kadar ise 1,7 milyardan fazla varilin stoklarda olacağı hesaplanıyor. 

DÜNYANIN PETROL DEPOLAMA KAPASİTESİ 5,7 MİLYAR VARİL!

Enerji veri sağlayıcısı Kayrros SAS'a göre, dünyadaki toplam 5,7 milyar varil petrol depolama alanının yaklaşık yüzde 65'i şu anda kullanılıyor . Mevcut üretim ve biraz daha fazlası sürerse bu depolama kapasitesinin yıl sonuna kadar tamamen dolacağı hesaplanıyor. Analistler depolama kapasitesi tükendiğinde OPEC üyelerinin bu kez üretimi azaltmaktan başka çaresi olmadığını belirtiyor.

Bu üretim seviyesi gemi petrol taşımacılığının maliyetini yükseltti. Bloomberg verilerine göre gemi petrol taşımacılığının maliyeti son 3 ayda iki katına çıktı. Analistler "eğer petrol depoları dolarsa bu gemiler depolamak için kullanılmaya başlanır." diyor. 

Sonraki Haber