Dolar, euro, altın ve TL hesaplarında son durum ne?

TL'deki hızlı değer kaybı sürüyor. 6 gün içerisinde dolar/TL 10'dan 11'i aştı. Peki yılbaşından bu yana mevduat bankalarındaki dolar, TL ve altın miktarında nasıl bir değişim oldu? Vatandaşın hesabındaki dolar artmadı, TL miktarında ise ciddi artış görüldü.

Son Güncelleme:

Son zamanlarda herkes ekonomist oldu. Türk Lirası dolar karşısında her geçen gün biraz daha değer kaybederken halk tasarruflarını korumanın bir yolunu arıyor. Peki para nereye gidiyor? Merkez Bankası her hafta perşembe günü Banka ve Para İstatistikleri’ni yayınlıyor. Bu istatistikler, vatandaşın ve şirketlerin döviz mevduatlarına ilişkin bilgiler de içeriyor. Peki yıl başından bu yana dolar, euro ve altın hesaplarında nasıl hareketler gözlendi?

DOLARDA NE OLDU?

Şimdi bu yılın başına gidelim. 1 Ocak 2021 tarihinde dolar/TL 7.43 seviyesindeydi. Bu tarihten bir gün önce yani 31 Aralık 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan vatandaşların dolar hesabında 68 milyar 970 milyon dolar bulunuyordu. 12 Kasım 2021 ile biten hafta itibarıyla ise vatandaşın banka hesabında 67 milyar 396 milyon dolar vardı. Yani 312 günde vatandaşın döviz hesaplarındaki tutar 1 milyar 574 milyon dolar azaldı. 1 Ocak 2021 tarihinde 7.43 seviyesinde olan kur ise 12 Kasım 2021 tarihinde 9,97 seviyesinden işlem gördü. Başka bir değişle Türk Lirası dolar karşısında iki tarih arasında yaklaşık yüzde 34 değer kaybetmesine rağmen dolar hesaplarında bir artış görülmedi.

EURODA NE OLDU?

Yılbaşında vatandaşın Euro hesaplarında dolar cinsinden 31 milyar 811 milyon dolar vardı. Bu miktar 12 Kasım ile biten haftada 32 milyar 867 milyon dolara çıktı. Bu aradaki farkta pariteden kaynaklı durum da rol oynadı.

ALTINDA NE OLDU?

Merkez Bankası hesabında vatandaşın bankalardaki altın hesabı ‘kıymetli maden depo’ olarak sınıflandırılıyor. Bu hesaba bakıldığında bankalarda olan altının değerinin Amerikan Doları cinsinden ciddi anlamda azaldığı görülüyor. 31 Aralık 2020 itibarıyla hesaplarda 27 milyar 440 milyon dolar değerinde kıymetli depo maden varken bu sayı 12 Kasım ile biten haftada 22 milyar 522 milyon dolara kadar indi. Yılbaşından bu yana kıymetli maden depo hesaplarındaki altınların değeri 4 milyar 918 milyon dolar azaldı.

Son dönemde Türk Lirası’nın sadece 6 gün içerisinde dolar karşısında 10 TL’den 11 TL’ye çıktığı düşünülürse vatandaşın dolar talebinin önümüzdeki günlerde ekonomi çevreleri tarafından takip edileceği varsayılabilir.

ŞİRKETLER NE YAPTI?

Peki şirketlerde durum ne? Şirketler son yıllarda kurda tahmin edilemeyen durum sebebiyle yabancı para cinsinden borçlanmamaya dikkat ediyor ve piyasadan topladıkları dolar ile de bu borçlarını ödüyorlar. 12 Kasım tarih itibarıyla tüzel kişiliklerin banka hesaplarında 81 milyar 888 milyon dolar değerinde dolar, euro ve altın bulunuyor. 31 Aralık 2020’de bu meblağ 77 milyar 405 milyon dolar seviyesindeydi. (Buraya kadar verilen tüm rakamlar mevduat bankalarının hesaplarındaki tabloyu yansıtıyor.)

TL MEVDUATLARDA DURUM NE?

Türkiye’de ikamet eden insanların 31 Aralık 2020 itibarıyla vadeli ve vadesiz TL hesaplarında 1 trilyon 402 milyar 38 milyon 628 bin TL tutarında para vardı. Bu miktar 12 Kasım ile biten haftada 1 trilyon 760 milyar 390 milyon 577 bin TL seviyesine çıktı. Yani 312 günlük süre içerisinde TL hesaplarındaki artış 358 milyar 351 milyon 949 bin TL’yi buldu.

TL MEVDUATLARI NEDEN BU KADAR ARTTI?

Öncelikle memur maaşlarına ve asgari ücrete yılbaşında yapılan zam bunda etkili. Öte yandan yüksek enflasyon ve faizden dolayı vadeli hesapların da faiz gelirlerinin nominal olarak arttığını belirtmek gerekiyor. Tabii ki gelirini artıran vatandaşların servet artışları da bu tabloda rol oynuyor.

Öte yandan piyasalar Merkez Bankası'nın 100 baz puan daha indirdiği faiz kararını konuşuyor. Reuters'a açıklamalarda bulunan Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, "Aralık'ta sınırlı alanın kullanımının tamamlanması değerlendirmesi var. Faiz indireceğinin işareti olarak değerlendirilebilir" dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber