Dijital teknolojiler 10 yılda Türkiye’de 3,1 milyon yeni iş yaratacak
Otomasyon, yapay zeka ve dijital teknolojilerin elinde şekillenen geleceğin meslekleri, çok sayıda sektörün dönüşümüne yön veriyor. Araştırmalar, bu teknolojilerin Türkiye’de 2030’a kadar 7,6 milyon işi tarihe gömeceğini, 8,9 milyon işi dijitalleştireceğini gösteriyor.
Otomasyon, yapay zeka ve dijital teknolojilerin elinde şekillenen geleceğin meslekleri, çok sayıda sektörün dönüşümüne yön veriyor. Araştırmalar, bu teknolojilerin Türkiye’de 2030’a kadar 7,6 milyon işi tarihe gömeceğini, 8,9 milyon işi dijitalleştireceğini, 1,8 milyon yeni işi ortaya çıkaracağını gösteriyor. Türkiye’de önümüzdeki 10 yıl içinde 3,1 milyon yeni iş alanının ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Alanında uzman eğitimciler ve güçlü kurumlar iş birliğinde geliştirilen uzmanlık odaklı online eğitim programları, Türkiye’yi geleceğin mesleklerine hazırlıyor.
Dünya ekonomilerinden şirket ve kurumlara kadar hedeflenen verimlilik artışının altın anahtarını sunan dijital dönüşüm, işgücünü de etkisi altına aldı. 2030’a kadar ekonomilerin verimlilik artışının yüzde 60’ını sağlaması beklenen otomasyon, yapay zeka ve dijital teknolojiler işgücünde dönüşüm rüzgarı estiriyor. McKinsey tarafından gerçekleştirilen araştırma, otomasyon, yapay zeka ve dijital teknolojilerin Türkiye’de çok sayıda sektörde dönüşüm yaratarak önümüzdeki 10 yıl içerisinde 3,1 milyon yeni iş yaratacağını, 2030’a kadar ise, otomasyon ve dijitalleşmenin etkisiyle 7,6 milyon işin yok olacağını gösteriyor. Araştırmaya göre 8,9 milyon işin dijitalleşmesiyle birlikte yapay zeka ve veri bilimi gibi alanların etkisini hissettirdiği geleceğin meslekleriyle 1,8 milyon yeni işin ortaya çıkması bekleniyor.
Kaynak: DHA