Danone, Rusya'daki iştirakini Ramazon Kadirov'la bağlantılı bir iş insanına satıyor

Fransız gıda devi Danone, Rusya'daki iştirakini Çeçen lider Ramazan Kadirov ile bağlantılı bir iş insanına satacağını duyurdu. Grup, bu iştirakinin kontrolünü Temmuz 2023'te kaybetmişti. Bu satış, Danone'nin Rusya’daki uzun yolculuğunu sona erdiriyor.

Son Güncelleme:

Bu haber, ilk önce, şubat ayında İngiliz Financial Times gazetesi Tarafından, Rusya Tarım Bakanlığı'na gönderilen bir belgeye dayanılarak açıklanmıştı. Satışın 17,7 milyar ruble ya da 177 milyon avro tutuyor. Danone tarafından kabul edilen toplam zarar 1,2 milyar Avro oldu.

Danone, Ukrayna'da savaşın patlak vermesinden sonra diğer Batılı şirketler gibi, küresel satışlarının yüzde 5'ini oluşturan Rusya'daki faaliyetlerini askıya almayı düşündü. Ancak şirketin faaliyetlerini devretme sürecini başlatması yedi aydan fazla sürdü.

Temmuz 2023'te durum değişti. Rusya, Danone'nin Rusya'daki varlıklarının kontrolünü "geçici" olarak geri aldığını açıkladı. Moskova, bu kararı, yurtdışındaki Rus şirketlerine uygulanan yaptırımlara bir tepki olarak gerekçelendirdi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Mart 2024'te, herhangi bir açıklama yapmadan Rus devletinin Danone'nin varlıkları üzerindeki kontrolünü iptal eden yeni bir kararname imzaladı.

Danone, Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov'un yakın bir ortağına yapılan bu satışla Rusya macerasının üzerine Bir çizgi çekmiş oluyor. 

Grup, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992 yılında Rusya'da kurulan ilk çok uluslu şirketlerden biriydi.

Sonraki Haber