Çin'de olumsuz tablo: İmalat düşüşü devam ediyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım ayında 0,1 puan gerileyerek 49,4 oldu. PMI endekslerinde 50'nin üzerindeki değerler ekonomik faaliyetlerdeki artışa, altındaki değerler ise azalmaya işaret ediyor.

Son Güncelleme:

Çin'de imalat sektörlerindeki öncü ekonomik aktivite verileri, geçen ayki daralma seyrinin devam ettiğini gösterdi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosunun (UİB) açıkladığı imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), kasımda geçen aya göre 0,1 puan gerileyerek 49,4'e düştü.

İmalat PMI, Kovid-19 sonrası toparlanma işaretlerinin görüldüğü 2023'ün ilk üç ayındaki yükselişin ardından marttan itibaren daralma seyrine girmiş, eylülde uzun süre sonra ilk kez büyüme eşiği olan 50 puanı aşmasının ardından ekimde 49,5'e gerilemişti.

Kasımda imalat sanayisinde üretim endeksi 50,7 ile büyüme eşiğinin üzerinde kalırken, yeni siparişler alt endeksi 49,4 ile daralmaya işaret etti.

İNŞAAT'DA TOPARLANMA

İmalat dışı PMI da 50,6'dan 50,2'ye gerilese de büyüme eşiğinin üzerinde kaldı. Endeks eylülde 5 ay sonra ilk kez yükselmişti.

Gayrimenkul sektöründeki borç problemlerinin etkilerinin hissedildiği inşaat sektörü alt endeksi, 53,5'den 55'e çıkarken, aktivite geçen ayki düşüşün ardından yeniden toparlanma gösterdi.

PMI endekslerinde 50'nin üzerindeki değerler ekonomik faaliyetlerdeki artışa, altındaki değerler ise azalmaya işaret ediyor.

TÜRKİYE İLE TEDARİKTE İŞ BİRLİĞİ

Türkiye ve Çin iş dünyası temsilcileri, Pekin'de düzenlenen 2. Türkiye-Çin İş Konferansı'nda iki ülkenin sürdürülebilir ekonomik işbirliği ve dengeli bir ticaret için küresel üretim ve tedarik zincirleri içindeki bağların nasıl geliştirilebileceğini masaya yatırdı.

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) ortaklığında gerçekleştirilen konferansta, "Küresel Tedarik Zincirleri ve Türkiye-Çin İşbirliği" başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

Panelde aralarında Beko, Çimtaş, Softech ile ZTE, FiberHome ve Çin Kömür Grubu'nun olduğu 3 Türk ve 3 Çinli şirketin temsilcileri, ikili ticaret, üretim ve tedarik zincirlerine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Kaynak: AA

Sonraki Haber