Boş konut tartışması: Kiraları aşağı çeker mi?

Fahiş konut kiraları karşısında çözüm senaryoları gündeme gelmeye devam ediyor. Emlak piyasasında vatandaşa nefes aldıracağı öne sürülen önerilerden biri ise 3 büyük kentteki boş konutların değerlendirilmesi. Fakat boş konut sayısında bir kafa karışıklığı mevcut.

Son Güncelleme:

Pandemi döneminden sonra başlayan kira fiyatlarındaki fahiş artış, vatandaşları bir hayli zorlarken, kiracılar ile ev sahiplerini de sürekli karşı karşıya getirmekte. Özellikle İstanbul’da kiralık daire bulmak gün geçtikçe zorlaşırken, ev sahiplerinin kiracılardan talep ettiği rakamlar ise sadece dar gelirlileri değil, orta gelir grubundakileri de zorlamakta. Ülke genelinde yaşanan kira ve fahiş fiyat meselesine yönelik son günlerde dillendirilen en dikkat çekici çözüm ise 3 büyük kentteki boş konutların piyasaya kazandırılması...

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe'nin geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaklaşık 450 bin ile 750 bin boş konut bulunduğunu açıklamasından sonra gözler Ankara ve İzmir’deki atıl konutlara çevrildi.

'PİYASAKİ ARZ-TALEP DENGESİ BOZULDU'

Uzmanlar ise, boş konut sayısına ilişkin ortaya atılan rakam ve istatistiklerin teyit edilmiş veriler olmadığına dikkat çekerken, pandemi dönemi boyunca inşaat sektörünün durduğunun, kentsel dönüşüm ile özellikle İstanbul’daki daire sayısının talebi karşılamadığının altını çizerek, piyasadaki arz-talep dengesinin bozulduğunu belirtmekte.

Fahiş kira meselesinde gözler büyük şehirlerdeki boş konutlarda. Fotoğraf: Shutterstock

Yapılan hesaplama ve açıklamalara göre, İstanbul’da yaklaşık 450 bin ile 750 bin olduğu öne sürülen boş konut sayısının, Ankara’da yaklaşık 1 milyon 300 bin olduğu iddia ediliyor. İzmir’de ise hane büyüklüğü ortalama 3 kişi olarak hesaplandığında TÜİK verilerine göre 6 milyon 372 bin kişiye yetecek konut olduğu, 1 milyon 977 bin kişiye yetecek fazladan konut bulunduğu tahmin ediliyor.

Boş konutların kiralık daire olarak piyasada değerlendirilmesinin fiyatlarda düşüşe yol açıp açmayacağı sorusunu cevaplayan Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Boş denilen binaların kime ait olduğu, kapasitesi ve vasfı bilinmiyor. Tespiti yapılmış, doğruluğu teyit edilmiş net rakamlar yok ancak söylendiği gibiyse, boş konutların piyasaya kazandırılması fahiş fiyatları aşağı çeker” diye konuştu.

'SADECE YABANCILARLA AÇIKLANAMAZ'

Yaşanan konut ve fahiş fiyat artışının asıl sebebinin pandemi döneminden itibaren inşaat sektöründeki durgunluk olduğuna da değinen Aşa, “Kiralık daire sorunu sadece yabancıların sayısındaki artışla açıklanamaz. Pandemiden sonra kentsel dönüşüm kapsamında 15 bin konut yıkıldı. Ancak 300 bine yakın hane halkının talebini karşılayacak stok konut olmaması fiyatları katladı” ifadelerini kullandı.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan da boş konut olarak telaffuz edilen dairelerin doğru ölçümlenmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlardan...Talep sayısını bilmeden mevcut konutların boş olduğunu söylemenin doğru olmayacağını dile getiren Akdoğan, “Doğrulanmış veri olmadan konuşmak çok sağlıklı olmaz ancak boş konutların piyasada değerlendirilmesi, arz-talep dengesinde oluşan sorunu asgari seviyeye indirerek fiyatların düşmesine olumlu katkı yapar” dedi.

Boş konut sayılarının teyit edilmesi halinde bahse konu dairelerin fiyatların düşmesine olumlu katkı yapacağı belirtiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

İstanbul, Ankara, İzmir’de 50’şer bin dairenin bile kiralık olarak pazarlanmasının vatandaşların rahat nefes almasını sağlayacağını ifade eden Akdoğan, şunları söyledi:

“Özellikle İstanbul’da bir dairenin bile kiralık olarak pazarlanması vatandaşın lehine. Binlerce konutun kiralık olarak pazarlanması durumunda fiyatların yükselmesi yavaşlar, emlak piyasasına denge ve rahatlama gelir. Ancak sözü edilen boş konutların birçoğu gurbetçi vatandaşlarımıza, yazlıkçılara veya yatırım amaçlı daire alıp kiraya vermeyen vatandaşlarımıza ait…”

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özalmacıklı ise "Sahada sözü edilen boş konut gibi bir durum görmüyoruz" derken, yazlıkçılar, belli dönemlerde ülkeye giriş-çıkış yapan yabancılar ile gurbetçilerin durumunun atlandığına dikkat çekiyor ve ekliyor:

"Ayrıca kira artışlarının yüzde 25'e sabitlenmesi tartışmaları nedeniyle birçok ev sahibi dairesini kiralamaktan imtina ederken, düzenleme yapılması için elinde bekletiyor. Depreme yönelik hazırlık kapsamında kentsel dönüşüm çok önemli ancak dönüşümün kademeli olarak yapılması ve ortalama bir binanın 24 ayda inşa edildiği akılda tutulmalı."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber