Borsa İstanbul'da rüzgar tersine döndü

Eylül ayında tarihi zirvelerini gören Borsa İstanbul, ekim ayının başında İsrail ile Hamas arasında başlayan çatışmaların etkisiyle sert düştü!

Son Güncelleme:

Eylül ayında 8,513 puan ile zirveyi gören Borsa İstanbul Ekim ayını İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yarattığı jeopolitik riskler sebebiyle yüzde 11,76 düşüşle tamamladı. 

Bist100 endeksindeki yüzde 11,76'lık düşüşte bankacılık ve Bist30 endeksi etkili oldu.

İşlem hacmi bakımından en yüksek 30 şirketi barındıran BIST30 endeksi ekim ayını yüzde 12,56 düşüşle tamamladı. Endeks 8,932 puandan 7,819 puana geriledi. 

Bankaları barındıran BISTBANK endeksi ise yüzde 13,33'lük düşüşle BIST100 endeksinin hızlı gerilemesine neden oldu. Endeks 8,847 puandan 7,667 puana geriledi. 

Borsa İstanbul, Mayıs 2023 yılında yapılan seçimlerin ardından yüzde 80 yükseliş yaşamıştı. Bu yükseliş dalgası İsrail ile Hamas arasında başlayan çatışmalarla darbe aldı. Analistler, Borsa İstanbul'un yükselişinin devamı yönünde görüş belirtiyordu. Ancak başlayan çatışmalar beklentileri bozdu.

Şirketlerin açıkladığı güçlü bilançolar, etkili faaliyet gelirleri de Borsa İstanbul'da rüzgarın tersine dönmesini sağlamadı. 

Çatışmalar Türkiye için yeni bir jeopolitik risk doğmasına neden oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da geçtiğimiz hafta yüzde 30'dan yüzde 35'e çıkardığı politika faiz kararının PPK metninde İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmaların yarattığı risklere dikkat çekmişti. Para Politikası Kurulu "jeopolitik gelişmeler, enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturmaktadır." değerlendirmesinde bulunmuştu. Petrol fiyatları çatışmaların başlangıcında 83 dolar iken çatışmaların şiddetlenmesi ve İsrail'in kara operasyonuna hazırlandığı haberleriyle 94 dolara kadar çıktı. Bu da net enerji ithalatçısı konumundaki Türkiye gibi ülkeler için maliyetleri artıran bir unsur.

Ancak tek düşen Borsa İstanbul değil. Gelişmekte olan ülkelerin borsalarını barındıran MSCİ Gelişmekte olan Borsalar endeksi Ekim ayını yüzde 4'lük bir düşüşle tamamladı. 

Yerli yatırımcılar yükselen enflasyon dalgasına karşı birikimlerini korumak için alternatifsiz kalması nedeniyle Borsa İstanbul'a yönelmişti. Borsa İstanbul bu alternatifsizliğin etkisiyle yılbaşından bu yana ekim ayındaki düşüşe rağmen yüzde 32'lik yükseliş yaşadı. 

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 27 Ekim itibariyle 8 milyon 598 bine ulaştı.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber