Borsa İstanbul nereye gidiyor? Yükseliş sürecek mi?
Borsa İstanbul'un yükselişi 26 Mayıs'tan bu yana yerli yatırımcıların sürüklemesiyle yüzde 68 oldu. Peki bu hızlı yükseliş daha ne kadar sürecek? Duyurulması beklenen enflasyona endeksli yatırım enstrümanı Borsa İstanbul'u nasıl etkileyecek? Gedik Yatırım'dan Betül Gedik yanıtladı...
Borsa İstanbul'da hisse senetleri bugünlerde enflasyona karşı alternatifsizliğinin tadını çıkartıyor. Yeni bakiyeli yatırımcı sayısı yılbaşından bugüne 1.5 milyon arttı. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun verilerine göre bakiyeli yatırımcı sayısı toplamda 8.3 milyona ulaştı.
Borsa İstanbul, Merkez Bankası ve kamu bankaları tarafından dizginlenen dolar ve temmuz ayında yeniden yükselişe geçerek yüzde 47'yi aşan enflasyonun altına düşen mevduat faizlerinin tadını çıkartarak seçimin 2. turundan bu yana yüzde 68 yükseliş sergiledi. TÜİK verilerine göre temmuz ayında Borsa İstanbul enflasyona karşı yüzde 9,22 getiri sağladı. Mevduat faizi ise tasarruf sahibine yüzde 6,93 kaybettirdi. Altın ise yalnızca yüzde 4,22 kazandırdı.
Haber Global'e konuşan Gedik Yatırım Menkul Değerler'den yatırım danışmanı Betül Gedik, Borsa İstanbul'un hızlı yükselişiyle ilgili olarak "Genel seçimler sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilen Mehmet Şimşek’in rasyonel zemine dönme konusunda kurduğu iletişim politikası ve TCMB’nin parasal sıkılaştırma sürecine kademeli devam etmesi, BIST 100 endeksinde katalizör başlıklardan. İkinci çeyrek finansal sonuçlarda enflasyon etkisi şirketlerin genel anlamda çarpanlar bazında geçmiş dönem ortalamalarına göre iskontoya işaret etmesi, BIST 100’de alımları etkileyen bir diğer unsur" ifadelerini kullandı.
YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?
Betül Gedik, TCMB'nin son enflasyon raporunda enflasyon tahminlerini 2023 ve 2024 yılları için sırasıyla yüzde 58 ve yüzde 33 olarak güncellediğini hatırlatarak "Kısa vadedeki enflasyon baskısı ve parasal sıkılaştırma etkilerini dikkate aldığımızda parasal aktarım mekanizmasının etkilerinin enflasyon üzerinde etkisinin hissedilmesi durumunda Borsa İstanbul’da büyüme kanalına etkisi üzerinden bir miktar baskı oluşturabilir. Enflasyondaki beklentiler kanalının yükseliş yönünde devam etmesi durumunda Borsa İstanbul’daki alım iştahının devam etmesini bekliyoruz." dedi.
KÂR SATIŞLARI UYARISI
Aracı kuruluşlar seçimin ikinci turundan beri yaşanan yükselişin ardından artık raporlarına uyarılar koymayı ihmal etmiyor ve seçici hisse dönemi başladığını ima ediyor.
Yeni ekonomik kadro ve uygulanan politikalarla güven tayininin sağlandığını belirten Betül Gedik, Borsa İstanbul'da bireysel yerli yatırımcının ön planda yer aldığını söyledi. Ancak son dönemde CDS'deki gerileme ile yabancı yatırımcının ilgisinin arttığını vurgulayan Gedik, bu durumun likitidesi yüksek sektörlerde ayrışmanın devam etmesinde etkili olabileceğini ifade etti.
Önümüzdeki dönemde ikinci çeyrek finansallarının açıklanmasının ardından kâr realizasyonlarının söz konusu olabileceğini söyleyen Gedik uyarıda bulunmayı ihmal etmiyor "Bu durumda portföylerde sektör ve hisse tercih edilirken, seçicilik önem arz etmektedir."
ENFLASYONA ENDEKSLİ ENSTRÜMAN BEKLENTİSİ BORSA İSTANBUL'U NASIL ETKİLEYECEK?
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Geçtiğimiz ay yılın 2. enflasyon raporu sunumunda bir gazetecinin sorusu üzerine dolarizasyonu azaltmak adına Türk Lirası enstrümanları artıracak çalışmaları başlattıklarını açıklamıştı. Bu enstrümanın bir süper bono olabileceği ihtimalleri dillendirilirken, enstrümanın enflasyon ile aynı faizi ya da enflasyonun üstünde faiz vermesi bekleniyor.
Türk Lirasına dayalı enstrümanın enflasyon karşısında koruyacak faizi vermesi halinde Borsa İstanbul'un alternatifsizliği sona erebilir mi? Bu durumun Borsa İstanbul'u nasıl etkileyeceğini soruyorum. Betül Gedik şu yanıtı veriyor:
TCMB’nin yeni başkanı Hafize Gaye Erkan kamuoyu önünde ilk enflasyon raporu sunumunda TCMB'nin 2023 yıl sonu tahminini yüzde 22,3'den yüzde 58'e çıkardığını belirtti. TCMB'nin temel amacının fiyat istikrarı olduğunu ifade etti. Raporda enflasyon dinamiklerine ilişkin detaylı analizlere de yer verdi. Raporda, döviz kuru sepetindeki yüzde 10’luk bir değer artışının tüketici fiyatlarına maliyet kaynaklı etkisinin ise bir yıllık bir süre zarfında 2,5 puan civarında olduğu belirtilirken, geçişkenliği artıran etkenler arasında yüksek dolarizasyon, yüksek cari açık, yüksek yabancı para borçluluğu ve yüksek risk primi yer aldı.
Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimine ilişkin gelişmeler varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştiren TCMB Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan'ın açıklamaları piyasalarda olumlu karşılandı. Ayrıca Erkan, üzerine çalışmaların sürdüğünü belirterek bir süre sonra TL tasarruf enstrümanlarının çeşitlendirileceğini ve sermaye piyasalarını destekleyeceklerini vurguladı. Bu enstrümanla tasarruf sahibine enflasyon üzerinde ya da en az o kadar getiri sağlanması bekleniyor.
Günümüzde alternatifsiz olan Borsa İstanbul’a karşı alternatif oluşturabilir. Ancak bu noktada enflasyonda beklentiler kanalının önemli olacağını değerlendiriyoruz. Bu beklentilerin enflasyona endeksli TL enstrüman üzerinden kırılması durumunda, yerli yatırımcıların yeni enstrümana yönelmesi ile Borsa İstanbul’da kısa vadeli baskılanmalar görebiliriz. Mevcutta Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin finansal sonuçları içerisinde enflasyon etkisi görülüyor. Ayrıca TCMB’nin parasal sıkılaştırmanın ne düzeyde olacağı ve de büyüme ve enflasyon üzerindeki etkisinin ne yönde etkileneceği kısa vadeli belirsiz durum oluşturmakla birlikte, enflasyonla mücadele sürecinin yabancı yatırımcılar tarafından satın alınması durumunda ise Borsa İstanbul’da uzun vadeli yükseliş eğiliminin korunmasında önem arz etmektedir.
samet.cambaz@haberglobal.com.tr
Kaynak: Haber Global TV