Birikmiş parası olanlar şu anda altın almalı mı, almamalı mı? İslam Memiş anlattı

Ons altın 2000 doların üzerinde işlem görmeye başladı. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Dünya Web TV'den Berfin Çıpa'ya bizi neyin beklediğini anlatırken TL tasarrufu olanların ne yapması gerektiğini de söyledi.

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Dünya Web TV'den Berfin Çıpa'nın konuğu oldu.

İslam Memiş'in gündeminde son gelişmeler ve ekonomiye olan etkileri vardı. İslam Memiş şunları söyledi:

"2022 yılı analizinde ons altında 2150 dolar, gram altında da 1450 lira seviyesini teyit etmiştik. 2 bin dolar seviyesi 2 yıl aradan sonra tekrar test edildi. Daha önce kovid-19 kaynaklıydı, bu kez savaşla bu seviye test edildi. Son 2 haftadır agresif bir yükseliş var. Altın puslu havaları sever. Savaş riski olduğu her zaman altın güvenli bir limandır. Bu süreç itibariyle savaş çıkmasa dahi enflasyon nedeniyle altının ons seviyesinde 2 bin doların zaten görüleceğini düşünüyordum. Ters bir fiyatlama içindeyiz ve olağandışı günler geçiriyoruz. Özellikle küresel piyasalarda dolar endeksinin 99 seviyesini göz önünde bulundurduğumuzda buradaki artışla birlikte ons altında yeniden hızlı bir yükseliş görebiliriz. Altın ciddi anlamda bir baskı altında kalmıştı. Savaşla bu baskılanmayı aşarak 2 bin dolar seviyesine yükseldi. Ancak yine altın yatırımcısının çok temkinli olması gerekiyor. Çünkü bu agresif yükselişler 3 haftalık süreçte yaşanan yükselişler. 1823 dolar seviyesinden 2 bin dolar seviyesine soluksuz bir şekilde yükselen bir ons altın var karşımızda. Haliyle burada teknik olarak bir düzeltme yapması gerekiyor.

Dinçer Güner'den korkutan 'gıda krizi' kehaneti

Yükseliş savaş nedeniyle olduğu için de haber akışlarıyla birlikte tekrar dalgalanabilir. Yükselişi gibi aşağı yönlü hareki de hızlı olabilir. O yüzden daha önce alım yapmış yatırımcılar, riske girmemek için elindekini varlıkların yüzde 50'si değer kaybeden enstrümanlarla takas yapmasının mantıklı bir karar olacağını düşünüyorum. Altın ve dolarda büyük yükselişler olurken bunun karşısında paritelerde hızlı bir geri çekilme, kripto paralarda da hızlı bir düşüş trendi var karşımızda. Euro dolar paritesini 1.0865 bandında, sterlin dolar paritesi 1.3265 bandında. Aslında bu düşüş trendini göz önünde bulundurarak yatırımcının elindeki varlıkların yüzde 50'sini riski dağıtmak için pariteye (altın-euro ya da altın-sterlin paritesi gibi) çevirmesinin bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Neden yüzde 50'sini derseniz, çünkü yükseliş trendi devam edebilir, savaşın ne kadar süreceğiyle ilgili belirsizlik devam ediyor.

Manipülasyon piyasası oluştu, sağlıklı bir fiyatlama yok. Bu fiyatlamalarda birçok etken var, bu belirsiz ortamlarda risk dağıtmanın sağlıklı bir karar olduğunu düşünüyorum. Altının parite işlemiyle dolara çevirebilir ya da euro dolar ve euro sterlin paritesindeki çok düşük seviyeler kullanılabilir. Şu anda kâr olan bir fiyat var, bunu cepte görmek daha mantıklı olur."

Peki TL'si olanlar ne yapacak? İslam Memiş onlara da önerilerde bulundu. Haberimizin devamında...

Kaynak: Haber Global TV