Bankacılık artık mobilleşti
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu, "Dijitalleşmenin ve teknolojinin hayatımızda önemli bir yer edinmesiyle mobil uygulamalar artık akla ilk gelen ana işlem kanalı halini aldı." dedi.
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu, "Dijitalleşmenin ve teknolojinin hayatımızda önemli bir yer edinmesiyle mobil uygulamalar artık akla ilk gelen ana işlem kanalı halini aldı." dedi.
Evlioğlu, dijitalleşme ve mobil bankacılık alanındaki gelişmeler ile Garanti BBVA'nın bu alandaki yatırımlarını değerlendirdi.
Geçmişte bankaların müşterilerin paralarını güvende tuttukları yer olarak görüldüğünü ve dijitalleşmeden önce sektörde yaygınlaşmanın yolunun fiziki olarak şubelerle sahada yaygınlaşmaktan geçtiğini anlatan Evlioğlu, dijital bankacılığın, "alternatif kanal" olmanın ötesinde bugün artık, salgının da etkisiyle pek çok işlemin rahatlıkla gerçekleştiği "ana kanal" haline geldiğini söyledi.
Evlioğlu, salgın sürecinin sektöre güçlü yönlerini gösterdiği gibi süreçleri de tekrar gözden geçirme olanağı sağladığını belirterek, "(Salgın süreci) Biz hep daha yeni ve yenilikçi işlere odaklanırken, şubede yapılması gereken işleri regülasyonlar dahilinde çözerek dijitale taşımamız için bizi hızlandırdı. Müşteriler açısından da dijital farkındalığın çok arttığı bir dönem oldu. Gerek bankaların yönlendirmesi, gerek kendi tercihleri doğrultusunda fiziki kanallar yerine dijital kanalları daha fazla tercih etmeye başladılar. Müşterilerimiz bu dönemde daha önce denemedikleri ya da alışkanlık haline getirmedikleri ancak bu dönemde hayatlarını kolaylaştıracak birçok farklı özelliği keşfetti." ifadelerini kullandı.
Örneğin ATM’den para çeken müşterilerin ATM’ye temas etmemek için kart yerine QR kod özelliğini kullandığını ve temassız ödeme yönteminin daha çok tercih edildiğini aktaran Evlioğlu, emeklilerin, maaş taşıma işlemlerini mobil uygulama üzerinden gerçekleştirdiklerini ve mobilden görüntülü görüşme hizmetinin de kapsamının genişlediğini dile getirdi.
"AÇIK BANKACILIK, SEKTÖRÜ ÖNEMLİ BİR NOKTAYA TAŞIYACAK"
Işıl Akdemir Evlioğlu, dijitalleşmenin ve teknolojinin hayatta önemli bir yer edinmesiyle mobil uygulamaların artık akla ilk gelen ana işlem kanalı halini aldığını söyledi.
Müşteri olma süreci de dahil olmak üzere şubeye gitmeden neredeyse her işlemin mobil bankacılık uygulamaları üzerinden yapılabildiğini vurgulayan Evlioğlu, "Veriyle birlikte yapay zeka, makine öğrenimi gibi kavramlar her geçen gün insan hayatına daha fazla dokunmaya başladı. Müşterilerimiz bize sadece parasını değil, her türlü finansal bilgi ve verisini de emanet ediyor. Sorumlu bankacılar olarak bu bilgileri de en iyi şekilde koruyup müşterilerimizin yararına çıkarımlar yapabilmek ve onlara değer yaratabilmek bizim için çok önemli." dedi.
Evlioğlu, sektörü önemli bir noktaya taşıyacak açık bankacılık gibi çalışmaların da bugün ajandalarının önemli konuları arasında yer aldığını ifade etti.
Çünkü açık bankacılıkla verinin demokratikleşmesinin sağlandığına dikkati çeken Evlioğlu, şöyle devam etti:
"Fakat şunu unutmuyoruz, verinin sahibi bankalar değil müşterilerimiz. Günün sonunda müşterilerimiz artık varlık ve borçlarını tek bir yerde toplayıp yönetme şansına sahip olacak. Burada altı çizilmesi gereken en önemli iki başlık ise yine müşterilerimize fayda sunma ve veriyi sorumlu kullanma olacak. Analitik araçlar ve teknoloji kullanarak veriyi müşterilere en yüksek faydayı sağlayacak şekilde işleyen ve bunu yaparken de sorumluluk ilkelerine azami ölçüde uyan kurumlar için iyi fırsatlar doğacağını düşünüyoruz."
"MOBİL BANKACILIKTA 11,7 MİLYON MÜŞTERİMİZ BULUNUYOR"
Evlioğlu, Garanti BBVA olarak mobil bankacılık hizmetini 2007 yılında wap.garanti.com.tr üzerinden sunmaya başladıklarını ve 2012’de IOS ve Android telefonlarda uygulama olarak yerlerini aldıklarını hatırlattı.
Mobil bankacılığı kullanan müşterilerin sayısında ilk günden itibaren yukarı doğru sürekli bir artış olduğunu ancak salgını da etkisiyle bu artış son iki yılda etkileyici bir şekilde hızlandığını aktaran Evlioğlu, "Mobil bankacılık hizmetimizi kullanan müşterimizin sayısı 13 yılda 7 milyona ulaşırken sadece son iki yıldaki artış bu sayının yarısı kadar oldu. Bugün mobil bankacılıkta 11,7 milyon müşterimiz bulunuyor ve geldiğimiz nokta mobil bankacılıkta geçen 15 yılda nasıl büyük bir hızla ilerlediğimizin önemli bir göstergesi." ifadelerini kullandı.
Evlioğlu, 2019 sonunda mobili aktif kullanan 7,7 milyon ve dijitali aktif kullanan 8,4 milyon müşterileri bulunduğunu söyledi. Mobilde yüzde 51, dijitalde yüzde 44’ün üzerinde artışla haziran ayı itibarıyla mobili aktif 11,7 milyon ve dijitali de aktif olarak kullanan 12,1 milyon müşteri ile bu alandaki öncülüklerini pekiştirdiklerini vurgulayan Evlioğlu, 2020'nin başından bu yana aylık mobil giriş sayısında yüzde 132 artış olduğunu aktardı.
Evlioğlu, "Bugün ürün satışlarımızın adetsel olarak yüzde 86’dan fazlası dijital kanallarımızdan yapılıyor. Mobil ve internet şubemizde yapılan işlem adetlerimiz pandemi öncesine göre yüzde 100’ün üzerinde arttı ve bu artış kalıcı olarak devam ediyor." diye konuştu.
"MOBİLDE BUGÜN 500'Ü AŞKIN FONKSİYONUMUZ BULUNUYOR"
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Evlioğlu, bugün bankacılığın dünyanın en güçlü ve dijital sektörlerinden biri olduğunu söyledi.
Teknoloji ve verinin gücüyle de mobil bankacılığın, ürün başvuru platformu olmanın çok ötesinde bir yere doğru evirildiğini anlatan Evlioğlu, "Garanti BBVA, Türkiye’de bankacılıkta dijitalleşme adımlarını ilk başlatan, bu alanda 25 yıla uzanan geçmişiyle sektörünün öncülerinden olan bir banka… Bankamızın bu anlamda birikimi, yaratıcılığı, üretimi olukça ileri boyutta." dedi.
Evlioğlu, ihtiyaç halinde her an danışılabilecek “insan” faktörünün dahil edildiği hibrit yapı ile hizmet sunduklarını belirtti.
Müşterilerin sorularına yanıt verme, onları doğru noktaya yönlendirme amacıyla hayata geçirdikleri ve geliştirmeye devam ettikleri sanal asistan Ugi’ye ek olarak, müşteri temsilcisi arkadaşlarla canlı yazışma, telefonla, video ile görüşme gibi hizmetler sayesinde mobilden çıkmadan çözüm yollarını sunabildiklerini anlatan Evlioğlu, şunları kaydetti:
"Mobilde bugün 500’ü aşkın fonksiyonumuz bulunuyor. Bunların bazıları çok kullanılan ve kolaylıkla gerçekleştirebilecek işlemlerden oluşuyor. Ama çok sık yapılmayan ve o an ihtiyaç duyulan bir işlem oldu diyelim. Örneğin kredi kartını internet alışverişine açmak gerekti. Bunun mobil uygulamadaki adımını aramak yerine akıllı asistanımız Ugi’ye sorarak ve saniyeler içinde işlemi yapmak mümkün hale geldi.
Geçtiğimiz yıl mobilden müşteri olma sürecinin de hayata geçmesiyle birlikte, uçtan uca dijital bankacılık deneyiminde son adım da tamamlanmış oldu ve fiziksel mecburiyet ortadan kalktı. Uzaktan müşteri olma sürecini yalnızca bireysel müşterilerimiz için değil, aynı zamanda şahıs firması statüsündeki esnaf ve KOBİ’lerimiz için de devreye aldık. Ekonomimizin önemli oyuncuları esnaf ve KOBİ’lerimize, işlerine ara vermeden müşterimiz olma fırsatını sunabiliyoruz."
"SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANS ALANINDAKİ ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZİN SAYISI 50'İN ÜZERİNE ÇIKTI"
Işıl Akdemir Evlioğlu, Garanti BBVA olarak sürdürülebilirliği gündem maddesi olmanın çok ötesinde, uzun yıllardır kurum stratejisinin temeli olarak gördüklerini belirtti.
Sundukları finansal hizmetlerin ağırlıklı olarak yeşil ekonomiye hizmet edecek sürdürülebilirlik kriterleri çerçevesinde şekillendiğini anlatan Evlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyada bankacılığa baktığımızda da bu yöne doğru bir dönüşümü görüyoruz. Bugün sürdürülebilir finans alanındaki ürün ve hizmetlerimizin sayısı 50’nin üzerine çıktı. Aynı zamanda çalışanlarımıza, müşterilerimize, topluma ve ülke ekonomisine karşı sorumlu olduğumuzun bilinciyle, iklim kriziyle mücadelede sürdürülebilirliği uzun yıllardır işimizin odağına koyuyoruz.
Garanti BBVA Mobil’de yer alan 'Durumum' alanında müşterilerimizin karbon ayak izlerini görmelerini sağlayan Ekolojik sayfasını devreye aldık. 'Ekolojik Durumum' alanında ilk etapta müşterilerimizin yıl boyunca yaptığı elektrik, su, doğal gaz ödemeleri ve akaryakıt harcamaları üzerinden karbon ayak izini hesaplıyoruz ve müşterilerimiz dilerlerse kendi onaylarıyla karbon ayak izlerini görebiliyor ve düzenli takip edebiliyorlar."
Kaynak: Haber Global TV