Tarım ve Orman Bakanlığı, "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listesini güncelledi. Bazı firmaların daha ucuza üretebilmek için vatandaşa sattıkları kıyma ve köftenin içerisine tek tırnaklı ve kanatlı havyan eti karıştırdıkları tespit edildi. Yayınlanan listeye sofralardan eksik olmayan 31 yeni ürün eklendi. Listede kırmızı toz biberden beyaz peynire, tereyağından yoğurda, sumaktan baklavaya kadar birçok ürün yer aldı. Son ifşa listesinde Antalya'da faaliyet gösteren bir otel de tağşiş listesinde yer aldı. Yapılan denetimlerde İmperial Sunland Otel'in Adana kebabında kanatlı eti tespit edildi. Balıkesir'in Edremit ilçesinde faaliyet gösteren Genç Köfteci Çavuş firması da listede yer aldı. Firmanın sattığı dana köftenin içerisinden kanatlı hayvan eti çıktığı tespit edildi. Bunun yanı sıra Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde faaliyet gösteren Uysallar Köfte firmasının sattığı dana köftenin içerisinden de kanatlı hayvan eti çıktı. Avara Sucukları firmasının sattığı manda yoğurdunun da inek sütünden yapıldığı tespit edildi. Sumağın içinden gıda boyası, zeytinyağından da tohum yağları çıktı. Safir marka baklavanın içinde yer fıstığı, Şanlı marka yoğurtta nişasta olduğu tespit edildi. İşte ifşa edilen ürün ve markaların tam listesi: Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 Ekim 2024'ten bu yayınladığı listenin duyurusunda şöyle deniliyor: "Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı kontroller sonucunda sahip olduğu bilgileri, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 31 inci maddesinin 6 ncı fıkrası uyarınca kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükme bağlanmıştır.""17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesi gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasının Bakanlık resmi internet sitesinde Bakanlıkça kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükmü yer almaktadır."“Taklit”; gıda maddesinin kendisinde olmayan özelliklere sahip gibi gösterilmesi demek… “Tağşiş” ise; gıda maddelerinin mevzuata aykırı olarak üretilmesi hali olarak tanımlanıyor. Listede çok sık tekrarlanan ‘hileler’ var. Örneğin, zeytinyağına tohum yağları karıştırılması, et ürünlerinde ‘tek tırnaklıların’ olması ya da kanatlı eti karıştırılması, salça ve baharatlarda gıda boyası kullanılması.