Bakan Şimşek: Uygulanan ekonomi programı geçici bir heves değildir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İSO Meclis Toplantısı'nda konuştu. Bakan Şimşek, "Uygulanan ekonomi programı geçici bir heves değildir. Bu program sabırla ve kararlılıkla uygulanacaktır" dedi.

Son Güncelleme:

İSO'nun Meclis Toplantısı'nda konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Uygulanan ekonomi programı geçici bir heves değildir. Bu program sabırla ve kararlılıkla uygulanacaktır, siyasi sahipliği olan bir programdır, bu program bir ekip tarafından Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulmuş, uygulamaya konulmuş, uygulamadan sonuç alınmış bir programdır" ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek'in açıklamaları şöyle:

"Ekonomi programımızın ana hedefi fiyat istikrarıdır. Fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz, nitelikti, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi olmaz.

Program ile ikinci hedefimiz mali disiplinin tesis edilmesidir, üçüncüsü de sürdürülebilir bir cari açık. Yapısal reformlar ekonomi programının olmazsa olmazıdır. Yapısal reformlar hedefleri gerçekleştirmede ve kalıcı hale getirilmesinde esas rolü oynayacaktır.

Büyümede bir dengelenme ihtiyacı olduğu çok nettir, sadece içeride ve dış kaynak ile tüketerek büyümeyi sürdürmek mümkün değildir.

Daha adil gelir dağılımı açısından fiyat istikrarı olmazsa olmazdır. Fed ve Avrupa Merkez Bankası enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle yapıyoruz.

Büyüme ve enflasyon arasında bir gerilim yok, bu gerilim olsa da kısa vadelidir, konjonktüreldir, kalıcı değildir, sürdürülebilir yüksek büyüme için enflasyonun düşük olması lazım.

"UYGULANAN EKONOMİ PROGRAMI GEÇİCİ BİR HEVES DEĞİLDİR"

Önümüzdeki dönemde çok daha destekleyici bir maliye ve gelirler politikası devrede olacaktır. Uygulanan ekonomi programı geçici bir heves değildir. Bu program sabırla ve kararlılıkla uygulanacaktır, siyasi sahipliği olan bir programdır, bu program bir ekip tarafından Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulmuş, uygulamaya konulmuş, uygulamadan sonuç alınmış bir programdır.

Fiyat istikrarını sağlamak için bütçe açıklarının makul düzeyde tutulması gerekir. Bütçe açığını önümüzdeki dönem sınırlamaya devam edeceğiz. Maliye politikası ayağında kaygıya şu aşamada gerek yoktur. Bütçe açığındaki harcamaların neredeyse üçte ikisi deprem ile ilişkiliydi.

"PARA POLİTİKASINDA NORMALLEŞME, ENFLASYONU ÇIPALAYACAK DÜZEYDE"

Daha düşük risk primi, daha yüksek kredi notlarına kavuşmanın önemli ön koşullarından biri mali disiplindir. Para politikasındaki normalleşme gelecek enflasyonu çıpalayacak düzeyde olacaktır.

Verginin tabanını büyüteceğiz. Verginin tabanını genişleteceğiz, şu anda verginin hakkıyla alınmadığı alanlarda çaba göstereceğiz, şu anda çalışmalar var, düzenleme gerektiren ve gerektirmeyen hususlar var.

Dış borcun sürdürülebilir düzeyde tutulması lazım. Rezerv birikimi sürecek, kırılganlığın azalması için rezerv birikimi yapılmalı.

Net ihracatın katkısı eksi olmuştur, biz bunu değiştirmek istiyoruz, daha dengeli olması için çaba göstereceğiz.

Temelde büyüme sorunumuz yok, bunun kompozisyonunun reformla, sanayide dönüşümle kalıcı sürdürülebilir bir patikaya oturtmamız gerekiyor."

Sonraki Haber