Bakan Albayrak Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı toplantısında, büyüme, enflasyon ve işsizlik gibi kritik verilerle ilgili beklentileri açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı 2021-2023 Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Albayrak, 3 yıllık yol haritasında büyüme hedefleri için, "Büyüme, 4. çeyrekte ivme kaybedecek olsa da yılın tamamında pozitif olmasını ve yüzde 0.3 olmasını öngörüyoruz. 2021'de tüm adımların etkisiyle büyümenin yüzde 5.8 olmasını tahmin ediyoruz, sonraki dönemde de yüzde 5 seviyesinde seyretmesini doğal olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Albayrak, istihdamla ilgili açıklamasında, "İşsizliğin 2023'te 10,9'a gerilemesini bekliyoruz" dedi. Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyon hedefleri, 2020 için yüzde 10,5, 2021 için yüzde 8, 2022 için yüzde 6, 2023 için yüzde 4,9 oldu.
Albayrak'ın açıklamaları:
"2021-2022-2023 yıllarını kapsayan yeni ekonomi programı lansmanına hoşgeldiniz. İlkini Eylül 2018'de açıklamıştık. Eski ismiyle her yıl eylülde orta vadeli program adıyla açıklanan programımızı yeni ekonomi konsepti içinde her yılın eylül ayında açıklamıştık. Yurtdışı kaynaklı finansal ve makro ekonomik dengesizliklerle yoğun bir şekilde mücadele ediyordu ülkemiz. Dengelenme süreci olarak ilk yılını ilan etmiştik. Kararlı politikalarla Türkiye muazzam bir başarı elde etti.
Dengelenme sürecinin sonuna yaklaşırken koronavirüsle ekonomik faaliyet sert şekilde yavaşladı. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri bütün dünyada değer kaybetti.
Salgın döneminde 40 milyar lira tutarında SGK ve Bağ-Kur primini öteledik. Kredi Garanti Fonu'nun limitini artırarak finansmana erişimi sağladık.
Bu yılın temmuz ayında ekonomik faaliyette hızlı bir normalleşme sürecine girdik. Sanayi üretimi, satın alma yöneticileri endeksi, elektrik tüketimi ve güven endeksi verilerinin tamamı güçlü bir V tipi toparlanma olduğuna işaret ediyor. Toparlanmanın tüm sektörlere yayıldığını söylemek mümkün değil.
"Milli ekonomi temellerini atıyoruz"
"OLAĞANÜSTÜ FİNANSAL ÖNLEMLER KADEMELİ OLARAK KALKACAK"
Bu seneki Yeni Ekonomi Programı'nın ana temalarını, yeni dengelenme, yeni normal ve yeni ekonomi olarak belirledik. Salgına özgü alınan olağanüstü finansal önlemler kademeli olarak kalkacak. Salgın dönemi üzerinde atılan birçok adımı normalleşme adımları kapsamında atmaya da başladık. Normalleşme adımları önümüzdeki günlerde de, haftalarda da devam edecek.
BÜYÜME BEKLENTİSİ
Özellikle ilk sırada büyüme içinde 2020 yılına güçlü bir büyüme performansı ile başlamıştık. 3. çeyrekte hızlı bir toparlanmaya girdik. Yılın geri kalanında büyüme 4. çeyrekte ivme kaybedecek olsa da yılın tamamında pozitif olmasını ve yüzde 0.3 olmasını öngörüyoruz. 2021'de tüm adımların etkisiyle büyümenin yüzde 5.8 olmasını tahmin ediyoruz, sonraki dönemde de yüzde 5 seviyesinde seyretmesini doğal olarak görüyoruz. Verimlilik ve rekabet gücünü artıracak, girişimcilik ekosistemini iyileştirecek politika ve tedbirleri hızla hayata geçireceğiz. Olası büyüme risklerini de göz ardı etmiyoruz.
İŞSİZLİK VE ENFLASYON
Bir diğer önemli konu istihdam. İşsizliğin 2023'te 10,9'a gerilemesini bekliyoruz. İstihdamın yanında bir diğer alanın başında fiyat istikrarı geliyor. Fiyat istikrarının sağlanması, enflasyonun düşük tek haneli seviyelere indirilmesi önceliğimiz olmaya devam edecek. Enflasyonun 2020 sonunda yüzde 10.5'e gerilemesini, 2021 sonunda yüzde 8 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz.
CARİ İŞLEMLER
Cari işlemlerde kalıcı olarak denge tesis etmeyi amaçlıyoruz. Turizm gelirlerindeki beklenmedik daralmanın, Covid'in etkisi ile yılı cari açık vererek kapatacağız. Kabaca 25 milyar turizmdeki Covid etkisi. Program dönemi boyunca bütçe açığının GSYH'ye oranının kademeli gerilemesini ve dönem sonunda yüzde 3,5 olmasını bekliyoruz. Bütçe açığının milli gelire oranı bu yıl 4.9 olacak.
Doğalgaz keşfinin etkisiyle birlikte önümüzdeki dönemde çok daha uygun düzeylerde oluşacak enerji ithalatı fiyatları ile sürecin sonunda da inşallah enerji ithal eden değil, bir bakmışsınız enerji ihraç eden bir ülkeye doğru Türkiye gidiyor.
Turizm gelirlerimizi artırmak için 12 ay turizme geçişle, güvenli turizm sertifikasyonunu kalıcı hale getireceğiz.
YATIRIM ALANLARI
Sağlık, demiryolu, eğitim yatırımları, sulama projeleri, OSB yatırımları ve OSB'lerin desteklenmesi, araştırma projeleri başta olmak üzere kaynakların tamamını bu yatırım alanlarına yoğunlaştıracağız. Bu alanların önümüzdeki dönemde çok daha fazla yatırım olarak öne çıkacağını göreceğiz."
Kaynak: Haber Global TV