Avrupa Komisyonunda ortak şarj aleti oylandı!

Avrupa Komisyonu tüm cep telefonlarında tek bir şarj aleti kullanılması önerisi oylandı ve kabul edildi.

Son Güncelleme:

Avrupa Parlamentosu (AP), akıllı telefon gibi mobil cihazlara ortak bir şarj girişi belirlenmesi çağrısında bulundu.

Brüksel'de toplanan AP Genel Kurulu, perşembe günü, elektronik cihazlara tek tip şarj girişi belirlenmesine yönelik karar tasarısını oylamaya sundu. Oylamada 582 kabul, 40 ret oyu kullanılırken, 37 parlamenter çekimser kaldı.

Tek tip şarj girişleri için standartların acilen belirlenmesi gerektiğine dikkat çekilen kararda, Avrupa Birliği Komisyonu'nun temmuz ayına kadar ilgili düzenlemeleri hazırlaması talep edildi.

Kararda, tüm mobil cihazlara ortak şarj girişinin zorunlu hale getirilmesi gerektiği, bunun elektronik atıkları da azaltacağı ifade edildi.

Farklı cihazlardaki kablosuz şarj özelliklerinin de uyumlu hale getirilmesi talep edilen kararda, tüketicilerin her yeni cihaz için yeni bir şarj aleti almak zorunda bırakılmaması gerektiği kaydedildi. Her ürün için ayrı şarj aleti satılmasının yıllık maliyetinin 300 milyon Euro, çevreye maliyetinin ise 50 bin ton yeni çevresel çöp olduğu belirtildi.

APPLE'DAN İLK TEPKİ

Apple, komisyondan geçen karar üzerine bir açıklama yayınladı. 1 milyardan fazla Apple cihazının Apple'in kullandığı şarj tipi olan Lightning tipi konnektör kullandığını ve  bu yeni mevzuat sayesinde bu 1 milyardan fazla ürünün geçersiz hale geleceğini belirten Apple, Bu durumun inanılmaz büyüklükte bir elektronik atık oluşturacağını ve yüz milyonlarca müşterilerine büyük rahatsızlık vereceğini açıkladı. Komisyonun asıl amacını bozacak bir durumun oluşacağını da ayrıca belirtti. 

Apple, Copanhagen Economics tarafından yapılan araştırmaya göre ortak şarj aletine geçmenin maliyetinin 1.5 milyar dolar olacağını belirtti. 

Apple ayrıca 2009'da diğer telefon üreticileriyle birlikte "ortak bir şarj aleti" konusunda gönüllülük anlaşması imzaladıklarını belirtti. 

2009'da Apple, Samsung, Huawei ve Nokia, 2011 yılında telefon üreticilerinin standart şarj cihazları kullanmasını isteyen "gönüllü bir mutabakat zaptı" imzaladılar. Fakat bağlayıcı yasa ve mevzuatlar olmadığı için bu zapt harekete geçmedi. Şirketleri harekete geçmeye zorlamak için yasalara ihtiyaç olduğu aşikar.

Apple'in aksesuarlardan elde ettiği gelir son açıkladığı bilançoya göre 10 milyar doların üzerine çıktı. Apple'in şarj aleti, Apple'in en çok gelir elde ettiği ürünlerden biri. Avrupa Birliği sınırları içinde ortak şarj aletine geçilmesi durumu Apple'in milyarlarca dolar zarar edeceği anlamına geliyor. 

Android telefon üreticisi şirketler cihazlarda USB-C standartını kullanmaya başlarken, Apple kendi lightning standartını kullanmaya devam ediyor. Apple'in USB-C standartını kullanan tek aleti 2018 yılında piyasaya sürülen İpad Pro. Şirket diğer tüm aletlerinde şarj olarak Lightning standartını kullanmaya devam ediyor. 

Sonraki Haber