Altına ithalat kısıtı piyasaya nasıl yansıyacak? SETA Ekonomi Araştırmacısı Deniz İstikbal değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca döviz rezervlerinin desteklenmesi amacıyla altın ithalatına ‘kota’ getiriliyor. SETA Ekonomi Araştırmacısı Deniz İstikbal, alınan karara ilişkin Haber Global muhabiri Gizem Bilen'in sorularını yanıtladı.
Döviz rezervlerinin desteklenmesi amacıyla altın ithalatına ‘kota’ geliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca devreye alınacak uygulamayla işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve Türkiye’nin döviz rezervlerinin desteklenmesi hedefleniyor.
SETA Ekonomi Araştırmacısı Deniz İstikbal, alınan karara ilişkin Haber Global muhabiri Gizem Bilen'e değerlendirmelerde bulundu.
Kota uygulamasını değerlendiren İstikbal, "Hem kaçakçılığı önlemek için hem de altını daha verimli şekilde kullanabilmek için böyle bir karar alınmış olabilir ancak temel hedef tabii ki altın ithalatını kısıtlamak veya talebini düşürmek." diye konuştu.
KARARIN ALTIN FİYATLARININ ARTMASINA SEBEB OLUR MU?
Dünyada altına karşı büyük bir talebin olduğunu belirten İstikbal, kota uygulamasıyla birlikte altın fiyatlarının ne olacağına ilişkin "Tabii şunu vurgulamak lazım, altının Ons'u şu an da1900 dolar civarında bu da hem FED'in hem de Avrupa Merkez Bankası'nın uygulayacağı politikalara bağlı. Orada dolar bazlı artışlar görebiliriz belli bir süre nezdinde çünkü faizler artmaya devam edecek. Ancak burada TL'nin değerini yani diğer dövize karşı değerini iyi izlemek lazım. Şu anda nötr olduğunu söyleyebilirim. Bu kararın nötr olduğunu söyleyebilirim. Yani insanlarımız gidip altına hücum etmiyorlarsa bu kararın etkisinin nötr olduğunu ya da çok piyasada nasıl diyelim çok büyük bir talep patlaması yaratmadığını söyleyebiliriz yani daha çok aslında 6 aylık vadede göreceğiz bunun negatif veya pozitif sonuçlarını." diye konuştu.
Kaynak: Haber Global TV