Avrupa uzun yıllar sonra aradığı enflasyona ulaştı ama... Alman marketler ne diyor?

Yıllardır enflasyon yaratmak için çırpınan Avrupa, uzun senelerdir görmediği bir enflasyonu yaşıyor. Almanya'da marketler kendi etiketleri ile sattıkları ekonomik ürünlere ilgi olduğunu söylerken, Türkiye de yüksek enflasyonu frenlemek için çözüm arıyor. İngiliz halkı enerji faturasını düşünüyor.

Son Güncelleme:

Türkiye yıllık yüzde 73’ü aşan TÜFE oranı ile son yılların en yüksek enflasyon oranlarından birini yaşıyor. Resmi rakamlar hayat pahalılığının durumunu ortaya koyarken kira kontratlarından, market alışverişine kadar piyasada anormal fiyat hareketleri yaşanıyor. Dünyanın farklı ülkelerinde de kendi makroekonomik ölçülerinde göre ciddi enflasyon fiyatları var. Pandemi sonrası biriken talebin üzerinde tedarik zincirinin bozulması ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali salgın sonrası beklenen refah dönemi ortaya çıkmadı.

Almanya'da enflasyon oranı geride kalan Mayıs ayında yeni bir rekor kırdı. Son üç ay boyunca üst üste yüzde 7’inin üzerinde seyreden, Nisan ayında 1981 yılından bu yana ilk defa yüzde 7.4’e çıkan enflasyon, Mayıs ayında daha da yükselerek yüzde 7.9’u buldu.

ABD’de Mart ayında enflasyon yüzde 8.5 olmuş ve son 40 yılın rekoru kırılmıştı. Bir önceki ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, önceki günlerde benzin fiyatlarındaki artışlar için Başkan Joe Biden'ı protesto eden bir Twitter mesajı paylaştı. 

Almanya’da yükselen enflasyona paralel olarak gıda tüketiminde de azalma görülüyor. Nisan ayında bir önceki aya göre; sebze alışverişinin hacmi yüzde 7.7 daraldı. Ülkedeki bütün perakende satışlar ise yüzde 4.7 düştü.

Bütün dünyada salgın sonrası biriken talep ile fiyatların biraz yükselebileceği tahmin ediliyordu ancak maaş artışı fiyatların yükselişini yakalayamadı. Almanya’nın büyük marketlerinden Edeka’nın sözcüsü, “Müşterilerimizin markalı ürünlerden market markamız ile ürettiğimiz ürünlere döndüğünü görüyoruz” ifadelerini kullandı. Başka bir market olan Aldi ise kendi markası ile ürettiği ürünleri daha ekonomik hale getirmenin yollarını arıyor. Piyasadaki başka bir oyuncu Lidl ise kazananların bedavaya alışveriş yapabileceği kampanyalar düzenleyerek marketini cazip tutmaya çalışıyor.

'ÇİFTLİKLER İÇİN FİYATLAR YÜKSELMELİ'

Almanya Çiftçiler Birliği’nin başkanı Joachim Ruckwied, tarladaki ürünlerin satış fiyatının artmasını istiyor. Ruckwied artan gübre fiyatlarının kendilerini zorladığını aktarırken, “Çiftliklerimizin çalışabilmesi için fiyatların yükselmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Sadece fiyatlar değil, ürünleri marketlere tedarik etmek de üreticiler için bir problem. Üreticilerin yüzde 80’i lojistikte sorun yaşadığını söylüyor. Akaryakıt fiyatları dünyanın malumu.

Almanya Perakendeciler Derneği’nin raporuna göre; Mayıs ayında kent merkezlerine gelen insan sayısında yüzde 20 düşüş var. Derneğin başkanı Stefan Genth, “Perakende bir krizde. Pandemi bitmemişken, Rusya ve Ukrayna savaşı ek riskler oluşturuyor” diyor.

İNGİLTERE DÖRT SEFERDİR FAİZ ARTIRIYOR

İngiltere'de de hayat pahalılığı ciddi şekilde hissediliyor. Özellikle yıl başında artan enerji maliyetleri sebebiyle pek çok hane evini ısıtmakta zorlanmıştı. İngiltere'de mayıs ayı enflasyonu yüzde 9 artarak son 40 yılın zirvesini gördü. İngiltere makamları nisan ayında hanelerin enerji masrafının yüzde 54 arttığını belirtmişlerdi. İngiltere Merkez Bankası ise enflasyonu aşağı çekebilmek için dört seferdir üst üste faiz artırıyor. 

Yüksek enflasyona rağmen ülkede işsizlik iyi bir noktada. JP Morgan'dan Ambrose Crofton, "İşsizlik 50 yılın dibinde. Çalışanlar patronları ile pazarlık yapabilecek noktada ve yüzde 7 maaş zammını görüşebilirler" ifadelerini kullanıyor. 

YILLARDIR ENFLASYON İSTİYORLARDI AMA...

2008 ekonomik krizinden sonra Yunanistan'ın iflası, İspanya, Portekiz ve İtalya gibi ülkelerin içinde bulundukları ekonomik durumla birlikte, Avrupa'da enflasyonun hiç artmaması büyük bir sorundu. Enflasyonun artabilmesi için bazı bankalar eksi faizle kredi verirken Avrupa Merkez Bankası faizlerini çok üzün süre sıfır seviyesinde tutuyor. Pandeminin ardından ise biriken talep ve yükselen enerji fiyatları doğal yollardan Avrupa'da ciddi bir enflasyon ortaya çıkmasına neden oldu. 

Ekonomist Suren Thiru Birleşik Krallık'ın yılın üçüncü çeyreğinde ciddi bir ekonomik durgunluğa gireceğini düşünüyor. Ekonomik durgunluk ile enflasyonun birleşmesinin istihdamı da etkilemesinden korkuluyor. 

Kaynaklar: Welt, CNBC, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber