Aliyev: Socar Trading ihtiyaç olursa Belarus'a yeniden petrol akışı sağlayabilir

Socar Trading'in bugün en büyük trading şirketlerinden biri haline geldiğine dikkat çeken Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, şirketin ortak bir ülkeye her zaman ihtiyacı olan akaryakıtı sağlayabileceğini vurguladı

Son Güncelleme:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: "SOCAR Traiding en büyük ticari şirketlerden biri ve sattığı petrolün çoğu Azerbaycan'da üretilmeyen petrol. Bu nedenle, teknik olarak Azerbaycan şirketi her yere petrol tedarik edebilir."

Enerji piyasalarının önemli oyuncularından Azerbaycan'ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, her yere petrol ve doğal gaz nakledebileceklerini açıkladı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Davos'ta Dünya Ekonomik Forumun'nda Russia-24 televizyonuna açıklamalarda bulundu. Aliyev, Russia-24 muhabirinin, Azerbaycan'ın Belarus Cumhuriyeti'ne petrol gönderme olasılığına ilişkin soruya, "SOCAR Trading bugün en büyük trading şirketlerinden biri ve alım-satıma konu ettiği petrol sadece Azerbaycan'da üretilmiyor. Aslında Azerbaycan birkaç yıl önce Belarus'a petrol arzı gerçekleştiriyordu. Fakat bu süreç Belarus'un girişimiyle durdu. Böyle bir ihtiyaç tekrar ortaya çıkarsa, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi bu konuya bakacakdır." yanıtını verdi. 

Fakat Aliyev bunun için elbette tarafların ve süreçle ilgili şirketlerin fiyatlandırma, lojistik ve sözleşme yükümlülükleri üzerinde öncelikle anlaşmaları gerektiğine dikkat çekti.


Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR, birkaç yıl önce küresel olarak tanıtıldığında, yatırım projeleri sadece farklı ülkelerde petrokimya tesisleri ve rafineri inşasıyla sınırlı değildi, benzin istasyonları ağını da kapsıyordu. Proje SOCAR'ın 2008 yılında kurulan Cenevre merkezli yan kuruluşu SOCAR Trading şirketinin faaliyetini de kapsıyordu.

İlk aşamada şirket dünya pazarına yüksek kalitede hafif petrol (Azeri Light) sattı. Bu, SOCAR'ın Akdeniz'deki Ceyhan limanına aktardığı ham petrolün büyük bir bölümünü oluşturuyordu. 

Şirket büyüdükçe ABD, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Singapur ve diğer ülkelerde temsilcilikler açtı ve coğrafyasını Avrupa, Asya ve Amerika'ya genişletti. 

Bu yıllar boyunca, şirket sadece gelirlerini yükseltmedi, aynı zamanda ortaklığın sağladığı güven sayesinde, uzun vadeli taahhütlerini de artırabildi. SOCAR Trading başarıları sayesinde sadece Azerbaycan petrolünün satışıyla sınırlı kalmadı, pazar şartlarına yoğunlaşarak iş önceliklerini değiştirebildi. Örneğin mazottan likit gaza yöneldi. 

Bu nedenle Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın her bir ülkeye destek elini uzatabileceği ve ihtiyacını karşılayabileceği inancında.

Sonraki Haber