Alarm: "Damızlık hayvanlar bile kesiliyor, hayvanlar beslenemiyor"

Artan fiyatlarla birlikte yem fiyatları tavan yaparken hayvancılıkla uğraşanların elde ettikleri gelir yem fiyatlarını dahi karşılamaz hale geldi. Çaresiz kalanlar damızlık hayvanlarını kesime gönderirken birçok çiftlik hayvanı ise yetersiz beslenme nedeniyle zor durumda kaldı.

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yem maliyetleri nedeniyle süt üreticisinin elindeki damızlık hayvanların kesime gönderildiğine işaret ederek, "Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalıdır." ifadesini kullandı.

Bayraktar, süt sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Konseyinin (USK) 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litrede brüt 7,50 lira olarak belirlediğini anımsattı.

Bu süreçte, üretim maliyetlerindeki artışlar nedeniyle süt fiyatlarının revize edilmesinin önemine dikkati çektiklerini belirten Bayraktar, bugün gelinen noktada üreticinin 1 kilogram süt satarak ancak bir kilogram yem alabildiğini ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını bildirdi.