AB'nin Rusya'dan LNG alımı rekor kırdı!
Avrupa Birliği, Rus kömürü ile ham petrol ve petrol ürünlerine ambargo kararına rağmen, ihtiyaç duyduğu Rus doğalgazına herhangi bir yaptırım uygulamıyor, aksine Rusya’dan doğalgaz ithalatını rekor seviyede artırıyor.
Yaptırımlara rağmen AB’nin Rusya'dan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımını rekor seviyelere yükselttiği bildirildi.
Rus RBK gazetesinin haberine göre, AB ülkeleri, Rus LNG'sinin en büyük alıcısı konumunda bulunuyor.
Rusya'nın LNG ihracatında AB ülkelerinin payı 2021'in ocak-temmuz döneminde yüzde 39 seviyesindeyken, bu oran 2022'de yüzde 49'a, 2023'te yüzde 52'ye tırmandı. Böylece, AB ülkeleri Ukrayna krizi ve yaptırımlara rağmen Rus LNG'sinin yarıdan fazlasını satın aldı.
AB ülkeleri böylece, yedi aydaki LNG ithalatı için Rusya'ya yaklaşık 5,3 milyar avro ödedi ve 13,2 milyar metreküple rekor miktarda LNG ithal etti.
Rusya, küresel LNG ihracatında Avustralya, ABD ve Katar'ın ardından dördüncü sırada yer alıyor.
AB ülkeleri, geçen yıl toplam LNG ithalatının yüzde 44'ünü ABD'den, yüzde 17'sini Rusya'dan ve yüzde 13'ünü Katar'dan yapmıştı. AB'nin toplam LNG ithalat kapasitesi yıllık yaklaşık 157 milyar metreküp seviyesinde bulunuyor. Bu kapasite AB ülkelerinin toplam gaz talebinin ancak yaklaşık yüzde 40'ını karşılamaya yeterli.
Rusya rekor gelir elde etti
Rusya, Ukrayna’da çatışmaların başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana fosil yakıt ihracatından toplam 413 milyar avro gelir sağladı.
Bu gelirin 277 milyar avrosu petrol, 101 milyar avrosu doğalgaz ve 35 milyar avrosu da kömür satışlarından kaynaklandı.
AB ülkeleri, Şubat 2022’den bu yana Rusya'dan yaklaşık 162 milyar avroluk fosil yakıt satın aldı. Bunun 3,4 milyar avrosu kömüre, 64 milyar avrosu doğalgaza ve 94,6 milyar avrosu petrole ödendi.
Bununla birlikte, Rusya'dan Avrupa ülkelerine boru hatlarıyla doğalgaz sevkiyatı ise büyük ölçüde geriledi.
Savaş öncesinde Rusya, Avrupa'ya yılda 150 milyar metreküp kadar doğalgaz satarken, bu rakam geçen yıl 60 milyar metreküp civarına kadar geriledi. AB, doğalgaz açığını uluslararası piyasalardan yüksek miktarlarda ve pahalı biçimde LNG alarak telâfi etmeye çalışıyor.
Kaynak: Ajans Bizim