ABD'de kritik ekonomi verisi: Tüketici güveni Ekim ayında 1,2 puan düştü

ABD'de bulunan ve tüketici eğilimlerini gösteren Conference Board Tüketici Güven Endeksi, Ekim'de aylık bazda 1,7 puan azalarak 102,6'ya düştü. Beklentiler endeksi ise aynı dönemde 0,8 azalışla 75,6'ya indi.

Son Güncelleme:

Conference Board, ABD'li tüketicilerin eğilimlerini gösteren Tüketici Güven Endeksi'ne dair Ekim ayı verilerini yayımladı.

Buna göre, tüketici güven endeksi ekimde geçen aya kıyasla 1,7 puan azalışla 102,6'ya indi.

Beklenenden az düşüş kaydeden tüketici güveninin bu dönemde 100 değerini alması öngörülüyordu. Tüketici güven endeksi, eylül ayında 104,3 olarak kaydedilmişti.

Amerikalı tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan mevcut durum endeksi, ekimde 3,1 puan azalarak 143,1'e geriledi.

Geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmeleri yansıtan beklentiler endeksi ise aynı dönemde 0,8 azalışla 75,6'ya indi.

Söz konusu endeks, gelecek bir yıl içinde resesyon beklendiğine işaret eden seviye olan 80 değerinin altında kalmaya devam etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Conference Board Başekonomisti Dana Peterson, tüketici güveninde art arda üç aydır düşüş yaşandığını belirtti.

Tüketicilerin genel olarak artan fiyatlardan, özellikle de gıda ve benzin fiyatlarından endişe duymaya devam ettiğini kaydeden Peterson, ayrıca siyasi durum ve yüksek faiz oranlarıyla ilgili endişelerin olduğunu ve Orta Doğu'da son dönemde yaşanan gerilimin savaş ya da çatışmalara ilişkin endişeleri artırdığını ifade etti.

EURO BÖLGESİ, ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE KÜÇÜLME GÖSTERDİ

Euro Bölgesi ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 küçülme kaydetti.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ile Euro Bölgesi'nin 2023 yılı üçüncü çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla'larına (GSYH) ilişkin öncü verileri açıkladı.

Verilere göre, 20 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2023'ün üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 azaldı.

Euro Bölgesi'nde GSYH, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,1 arttı. Piyasa beklentileri, Euro Bölgesi'nde GSYH'nin çeyreklik bazda sabit kalması, yıllık bazda yüzde 0,2 artması yönündeydi.

Açıklanan verilerin piyasa beklentilerinden düşük gelmesi dikkati çekti.

Kaynak: AA

Sonraki Haber