ABD’de benzin fiyatını yükselten sebep: Dışarı benzin satmak!

ABD'de akaryakıt ihracatı arttıkça benzin ve doğalgaz fiyatları da yükselmeye başladı. Rusya'dan durdurulan petrol tedariki de fiyat artışlarına tuz biber ekti. Halk benzinin litresini önceye göre pahalıya almaktan şikayet ederken petrol devleri yurt dışına satışa ara vermeyi düşünmüyor.

Son Güncelleme:

Bu yıl Amerikan akaryakıt ihracatındaki hızlı artış, on yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyelerine ulaşan ABD doğal gaz fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Ayrıca Ukrayna savaşı ile Rusya'dan petrol ithalatını durduran ABD'de akaryakıt ihracatı ile benzin fiyatları galon başına (4,5 litre) 5 dolarlık rekor seviyeye çıktı

Son aylarda, şirketler ve emtia tüccarları, Latin Amerika'ya ve diğer dış pazarlara daha fazla ABD benzini ve motorini sevk etti. Bu durum ile şirketler yakıtın yurt içi pazarında alabileceğinden daha yüksek gelir elde etti. Ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra Avrupa'ya daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gönderdiler.

Ancak, yurtdışına akaryakıt sevkiyatlarındaki artış, pandeminin en kötü döneminde üretim kesintilerinin ardından zaten düşük seviyelerde olan ABD stoklarını daha da tüketiyor. Amerikan petrol ve gaz üreticileri ve rafinerileri, yeniden canlanan talebe ayak uydurmak için mücadele ediyor.

KANADA VE MEKSİKA'YA İHRACAT REKORU

Akaryakıt ihracatı rekor düzeyde olmasa da, önceki yıllara göre daha yüksek bir seyir izliyor. ABD'den Mart, Nisan ve Mayıs aylarında deniz yoluyla yapılan benzin, dizel ve jet yakıtı sevkiyatları, geçen yılın aynı üç ayına göre ortalama yüzde 32 ve 2019'un aynı dönemine göre yüzde 11 daha yüksek.

Bu arada, Enerji Bilgi İdaresi'nden elde edilen en son verilere göre, LNG tankeri ve boru hattıyla Meksika ve Kanada'ya doğal gaz ihracatı Mart ayında rekor seviyeye çıkarak ABD gaz üretiminin yaklaşık yüzde 22'sine ulaştı. Bu ayın başlarında yerel fiyatlar, Avrupa'nın arz arayışının etkisiyle, 2008'den bu yana en yüksek seviye olan MMBtu (özel bir akaryakıt ölçme birimi olan İngiliz ısı birimi) başına 9.32 dolara ulaştı.

Sevkiyatlardaki artış, ham petrol ve petrol ürünleri stoklarının 2008'den bu yana en düşük seviyelere düşmesine sebebiyet veriyor. O zamanlar rafine yakıt ihracatı çok daha düşüktü ve ABD şirketleri henüz büyük LNG ihracat tesisleri inşa etmemişti.

Analistler, bu olağandışı koşulların ilk kez ihracatın Amerikalıların benzin ve doğal gaz için ödedikleri fiyatları etkilemesine neden olduğunu ve bunun da evlere ısı ve elektrik sağlamayı daha maliyetli hale getirdiğini söyledi.

ABD'nin deniz yoluyla LNG ihracatı rekor seviyelerde. Kaynak: Shutterstock

'TALEP KATLANARAK ARTTI'

ABD'li enerji şirketi Pioneer Natural Resources'un baş işletme görevlisi Richard Dealy, Çin ve Rusya'nın rafine ürün ihracatı düştüğü için Batılı ülkelerin ABD tedariklerine yöneldiğini söyledi. Dealy, “ABD'den gelen talep katlanarak arttı” dedi.

Teksas'taki Freeport LNG ihracat tesisinde 8 Haziran'da meydana gelen patlamadan sonraki onarımlar nedeniyle tesisin 2022'nin sonlarına kadar tamamen aktif olmasının beklenmediğini söyleniyor. Patlamadan sonra ABD referans doğal gaz fiyatları Salı günü yaklaşık yüzde 17 düşerek milyon MMBtu birimi başına yaklaşık 7.19 dolara geriledi. 

BİDEN'DEN MEKTUP

Çarşamba günü, Başkan Biden, Exxon Mobil Chevron dahil olmak üzere yedi büyük ABD yakıt üreticisine mektup gönderdi. Valero Energy ve Shell , ABD rafinerilerinin pandemi sırasında bir gün önce kapasiteyi 800 bin varilden fazla azalttığına dikkat çekti ve onlardan yükselen fiyatları frenlemek için şimdi artırmanın yollarını bulmalarını istedi. Mektupta yakıt ihracatından söz edilmedi.

Senatör Elizabeth Warren (D., Mass.) dahil olmak üzere bazı Demokrat milletvekilleri, Biden'in fiyatları düşürmeye yardımcı olmak için ihracatı kısması çağrısında bulunurken, Cumhuriyetçiler Meclisi bu ay Rus enerjisinin yerini almasına yardımcı olmak için ABD petrol ve gaz üretimini ve ihracatını artırmayı önerdi. 

ABD merkezli bir ısıtma yağı tedarikçisi olan Tuxis-Ohr's Fuel, ilkbahar ve yaz aylarında şirketinin depolama tanklarını doldururdu. Bunun yerine şirket, daha düşük fiyatları tutturmak için vadeli olarak akaryakıt satın alıyor. Geçen Cuma, Aralık ayında teslimat için akaryakıt satın alarak galonu yaklaşık 40 sent tasarruf edebildi.

Şirketin yöneticisi Katie Childs, "Yakıtı depoya koymak için hiçbir teşvik yok, bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor çünkü her şeyin stokları düşük” dedi. Childs "Enerji fiyatlarıyla ilgili olağanüstü bir fırtına bekleniyor." diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Kaynaklar: Wall Street Journal, ABD Enerji Bakanlığı 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber