Dolar o seviyeyi aştı! Gözler ABD enflasyonunda

Dolar uzun süredir geçemediği 27 TL'nin üstünde kalıcılık sağlamaya çalışıyor. Dolar bugüne 27,02 TL'den, Euro ise 29,7146 TL'den başladı. Öte yandan cari açığı azaltacak bir adım daha atıldı.

Son Güncelleme:

Dolar uzun süredir geçemediği 27 TL'nin üstünde kalıcılık sağlamaya çalışıyor. Dolar bugüne 27,02 TL'den, Euro ise 29,7146 TL'den başladı.

İçerde bu hafta Perşembe sanayi üretimi, cuma ise cari açık rakamları açıklanacak. Dışarda ise doları dalgalandırmaya meyilli ABD enflasyonu açıklanacak. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan gösterge verilerin ardından ABD enflasyonun gerilemeye devam etmesi bekleniyor. 

Cari açıkla ilgisi bulunan dış ticaret açığı 7 ayda 73 milyar doları aştı. Temmuz'da ise 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Öte yandan cari açığı azaltacak bir adım daha atıldı. Altın ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi. Buna göre Altından, pırlantalı altından, kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlerin Avrupa Birliği (AB) ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler haricindeki yerlerden ithalatında yüzde 20 ek mali yükümlülük uygulanacak.

Haziran ayında yüzde 38,2 olan yıllık enflasyon yüzde 47,83'e çıktı. Aylık ise yüzde 9,49 olarak gerçekleşti. Rakamlar beklentilere paralel gelse de ÖTV zamları ve baz etkisinin sona ermesiyle birlikte Kasım 2022'den beri yaşanan düşüşe son vererek yeniden yükselişe geçti. 

Açıklanan rakamları değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklanan enflasyonun beklentilere paralel gerçekleştiğini söyledi. Bakan Şimşek, enflasyondaki yükselişte mali tedbirler, ücret artışları ve döviz kuru gelişmelerinin etkili olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, para politikası duruşunun olumlu etkisiyle birlikte 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyon düşmeye başlayacağını söyledi. 

Dün toplanan kabine sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip "Yükselen enflasyonu tek haneli rakamlara yine biz indireceğiz" dedi. Erdoğan "Bugün çok tartışılan enflasyon konusunda en büyük başarı bizim dönemimize aittir. Son 21 yılın enflasyon ortalaması yüzde 15'in altındadır. Biz Türkiye'nin sadece güncel çok eskilerden gelen kronik bir sorunuyla mücadele ediyoruz. Bunu yüzde 6'lara kadar düşüren de biz olduk. Yükselen enflasyonu tek haneli rakamlara yine biz indireceğiz." ifadelerini kullandı. 

Bugün içerde önemli bir veri bulunmuyor. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber